Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Bogato Ninsko kulturno ljeto

Autor: Branko Božić

26.04.2010. 22:00
Bogato Ninsko kulturno ljeto


Iako je do službenog početka ovogodišnje turističke sezone ostalo nešto više od mjesec i pol dana, po onome što se iz pripremljenog programa kulturnih događanja već sada može iščitati, s pravom se može konstatirati kako će ovo ljeto u gradu Ninu i njegovim prigradskim turističkim mjestima obilovati raznovrsnim kulturnim događanjima kao rijetko do sada. To nam je u kraćem razgovoru potvrdila i idejna začetnica i autorica ne samo ovog, već i niza prošlih sličnih kulturnih programa, stručna suradnica za društvene djelatnosti Grada Nina prof. Mirjana Knežević.
– Za mene osobno i moje pretpostavljene, naročito gradonačelnika Emila Ćurka, koji je i ovaj program skupa sa svojim suradnicima zdušno podržao, kulturna povijest Nina pored što je bremenita ujedno je i obvezujuća u svakom segmentu života na ovom prostoru. Nin je u ne tako davnoj prošlosti, kad su u pitanju poznatija kulturna događanja, imao čuvenu te nezaboravnu kulturnu manifestaciju pod nazivom ¨Mare nostrum¨. Ona je oko svog programa okupljala entuzijaste i najpriznatije umjetnike onog doba. Nakon što je s scene nestao taj veliki projekt, koji je bio magnet brojnim posjetiteljima i štovateljima kulturnih događanja, došlo je do svojevrsnog zatišja. No, u zadnjih nekoliko godina ispravili su se neki nedostaci te su se stvorili svi tehnički preduvjeti za organizaciju složenijih kulturnih priredbi. Iz gradskog se proračuna za te namjene izdvaja iz godine u godinu sve više sredstava, poglavito za program Kulturnog ljeta, koji je uz sve sadržaje iznjedrio i jedinstvenu ljetnu pozornicu neposredno uz najmanju katedralu na svijetu, crkvicu Sv. Križa iz 9 stoljeća, kaže prof. Mirjana Knežević i nastavlja:
– Tijekom kulturnog ljeta u lanjskoj 2009. godini organizirali smo 14 izvrsnih, rado gledanih i više nego iznenađujuće dobro posjećenih manifestacija, kako od strane naših Ninjana te tako isto i od domaćih i stranih gostiju. Pored kazališnih predstava, nastupa naših najpoznatijih dalmatinskih muških i ženskih klapa, udomili smo zagrebački ‘Lado’, opernu pjevačicu Sandru Bagarić i ostale umjetnike i glumačke družine. Sve to prepoznali su posjetitelji kulturnih događanja od kojih smo dobivali kako usmene tako i pismene pohvale. Što se pak tiče ovog ljeta vjerujemo kako ćemo unatoč mjerama štednje ostati nekako na prošlogodišnjoj razini. Opet smo tako već dogovorili niz izvrsnih manifestacija. Neke ćemo od lanjske godine ponovno uprizoriti, kao što je gostovanje ansambla narodnih pjesama i plesova Hrvatske Lado te modnu reviju naše najpoznatije etno dizajnerice Mine Petre iz Zagreba. U planu su nam isto tako koncerti klapskog pjevanja na kojima očekujemo sudjelovanje klapa ‘Maslina’, ‘Sveti Juraj’, pjevače KUD-a ‘Cambi’ i drugih grupa i solista. Ovog ljeta u goste će nam doći i legenda hrvatskog glumišta Pero Kvrgić sa predstavom pod nazivom “Stilske vježbe”. Naći će se tu još odličnih kazališnih predstava i koncerata klasične glazbe. Duboko vjerujemo da će u Ninu, kako pjesnik reče hrvatskom Betlehemu, ovog ljeta svatko pronaći nešto za sebe ugodnoga i lijepoga, ističe Knežević.
I na kraju, naša sugovornica ističe kako grad Nin, kad se gleda u povijesnom kontinuitetu, puno novčano ulaže u kulturne manifestacije, no ne tako baš dovoljno kad se uzmu u obzir potrebe današnjeg čovjeka, poglavito kad su po srijedi potrebe svih turista koji u sve većem broju posjećuju grad Nin i njegovu okolicu iz godine u godinu. Treba reći da se unatoč svemu financijski bez zadrške pomaže rad dvojice KUD-ova ‘Branimir’ iz Nina i ‘Kuntrada’ iz Zatona. U okviru KUD-a Branimir, kao što je poznato, djeluje čuveni Tamburaški orkestar, dok je KUD Kuntrada naklonjen dramskom stvaralaštvu. I jedni i drugi u svojim redovima okupljaju naše mlade, što nas posebno veseli, obvezuje i motivira u cjelokupnom ovom poslu, u kojem se trudimo koliko je god to moguće, uz podršku i pomoć djelatnika našeg Komunalnog poduzeća ¨Komio¨, stvoriti dojam pravih profesionalaca.