Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Vinfest – promocija benkovačkog vinarstva

Autor: Velimir Brkić

03.07.2013. 22:00
Vinfest – promocija benkovačkog vinarstva

Foto: Vedran SITNICA



Cilj je promocija vinarstva na području koje je tradicijski i geografski uz sve pogodnosti i potencijale postalo predvodnik u proizvodnji vrhunskih vina u Zadarskoj županiji, rekao je Kutija
Grad Benkovac i Turistička zajednica u petak navečer, 5. srpnja, u mističnom prostoru srednjovjekovne utvrde Kaštel Benković organiziraju četvrti Festival vina sjeverne i srednje Dalmacije – Vinfest Benkovac 2013. Generalni sponzor je Triglav osiguranje d.d.
Riječ je o manifestaciji koja se vrlo brzo afirmirala kao jedna od najkvalitetnijih dalmatinskih vinskih izložbi i predstavlja pravo osvježenje na hrvatskoj vinskoj sceni.
Svi oni koji su ovih godina bili na gospodarskoj fešti iznimnih vina, koju je Benkovac priredio sa žarom, čekaju ovu sutra navečer. Benkovac se pretvorio u ponosnu prijestolnicu vina ovog kraja, ne podcjenjujući, naravno, ni sve druge i goleme priloge Paga, Polače, Stankovaca, Silbe, ali su tu Nadinski vinogradi, Smilčić, Podgrađe, Korlat, Pristeg, Miranje. Ovdje su sad vrhunske kapljice, a svakim danom pristižu nove.
Zadarska županija na velika vrata ulazi u hrvatsku paletu vinarskih proizvođača sada kada su u srcu Ravnih kotara za to sazreli svi uvjeti.
– Cilj manifestacije je prezentacija i promocija vinarstva na području grada Benkovca, odnosno sjeverne i srednje Dalmacije, na prostoru koji je tradicijski i geografski uz sve pogodnosti i potencijale predvodnik u proizvodnji vrhunskih vina u Zadarskoj županiji, rekao je gradonačelnik Branko Kutija.
U sklopu festivala organiziraju se i razna gastrodogađanja poput Bukare Benkovac 2013., manifestacije koja se održava dan poslije Vinfesta, u subotu.
– Vinfest Benkovac više nije samo vinska priča Benkovca i Dalmacije, već polako postaje vinska priča čitave zemlje, naglasio je Vanja Čvrljak, direktor TZG Benkovca.
Sudeći po odazivima vinara i vinogradara kroz protekle tri godine, organizatori Vinfesta uvjereni su u uspjeh i ovogodišnje manifestacije, što je od iznimnog značaja za benkovačko područje sa stoljetnom tradicijom vinarstva i vinogradarstva.