Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Mađarski i poljski policajci pomagat će zadarskim “plavcima” i svojim turistima

03.07.2016. 22:00
Mađarski i poljski policajci pomagat će  zadarskim  “plavcima” i  svojim turistima


Tijekom srpnja i kolovoza zadarskoj policiji u radu će pomagati dvoje poljskih i osam mađarskih policijskih službenika. Međunarodna suradnja dogovorena je u okviru projekta Sigurna turistička sezona  koji je jučer predstavljen na konferenciji za medije.
Neven Paškalin, načelnik PU zadarske, podsjetio je kako međunarodnu suradnju MUP provodi već 10 godinu zaredom, a upravo je toliko godina i PU zadarska uključena u ovaj projekt.
– Mađarski policajci prvi put su u Zadar došli 2006., a ubrzo je prepoznata kvalitetna suradnja, stoga se projekt i nastavio, rekao je Paškalin.
Strani policijski službenici službu će obavljati u skladu s nalozima nadležnih rukovoditelja u policijskim postajama, odjeveni u svoje službene  odore i bez nošenja oružja. Neće poduzimati nikakve policijske mjere, a  dužni su se pridržavati pozitivnih hrvatskih pravnih propisa. Drugim riječima, pomagat će hrvatskim policijskim službenicima u komunikaciji  sa stranim gostima, mađarskim i poljskim turistima. Na konferenciji za novinare bila je prisutna i konzulica Mađarske u  Hrvatskoj, Anna Szlanynka koja je napomenula kako joj je čast što može  nazočiti jubilarnoj, 10. godišnjici uspješne suradnje zadarske i mađarske  policije.
– Mađaraska je bila prva država koja je poslala policijske službenike u  Hrvatsku. Ove godine obilježavamo jubilarnu godišnjicu suradnje, a nadam se kako ćemo obilježiti i 20. ili 30. godišnjicu, također dobre suradnje, napomenula je konzulica.
Mađarski policijski službenici, navodi, njena su produljena ruka, od  pomoći su joj u njezinom poslu jer je, dodaje, svima u interesu da turisti  mogu bezbrižno provesti svoje godišnje odmore u Hrvatskoj.
– Oni su u Mađarskoj imali cjelodnevni trening na kojem su se upoznali s onim što ih očekuje u Hrvatskoj, koje su njihove obveze i dužnosti,  rekla je Szlanynka.Lukasz Musial i Anna Kierpiec Lesniak, poljski policijski službenici Poljsku će na dva mjeseca zamijeniti Zadrom, a drago im je, istaknuli su,  što imaju priliku svoj posao obavljati i u Zadarskoj županiji.
– Jedan od prioriteta poljske policije jest i međunarodna suradnja koja  traje od 2010. Potrebe su rasle tijekom godina, zbog sve većeg broja poljskih turista koji dolaze na godišnje odmore na Jadran, pa sada poljski  policajci tijekom ljeta rade na četiri područja u Hrvatskoj, Puli, Krku, Zadru i Makarskoj. U svom radu nastojat ćemo podignuti svijest Poljaka o  sigurnosti i suzbijanju kaznenih djela, a nadam se kako će se gosti osjećati sigurnima i zaštićenima i na godišnjem odmoru, rekao je Musial.
Gabor Jankovics, mađarski policijski službenik zaposlen na hrvatsko- mađarskoj granici treću godinu zaredom boravi u Zadru. 
– Drago mi je što sam ponovno ovdje i nadam su kako ću pomoći  mađarskim turistima, rekao je Jankovics.Alex Toth iz Pečuha, također je treći put u Hrvatskoj, te mu je zadovoljstvo što može raditi u Zadarskoj županiji i biti od pomoći Mađarima  koji ovdje ljetuju.