Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Paleka i kolege putuju na matematičku olimpijadu

03.07.2016. 22:00
Paleka i kolege putuju na matematičku olimpijadu


Mladi zadarski matematički genijalac Daniel Paleka,  koji je upravo završio poznatu gradsku Gimnaziju Franje Petrića i  čeka rezultate mature, krenuo je na put ka novim izazovima.Riječ je naime, o Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi koja se  ove godine  od 6. do 16. srpnja održava u dalekom Hong Kongu.
– Trenutačno sam s ekipom u Fužinama gdje su nam pripreme  pri kraju. Nije bilo lako jer smo vježbali i po devet sati dnevno. Malo sam uzbuđen i zbog puta i zbog natjecanja, ali dat ćemo svi sve  od sebe i vjerujemo u uspjeh – rekao je  u kratkom telefonskom razgovoru Daniel Paleka.  
Ovaj mladi genijalac je početkom ožujka ove godine i na  prestižnom međunarodnom natjecanju mladih matematičara održanog   u rumunjskom gradu Bukureštu, osvojio brončanu medalju i to  među 120 srednjoškolaca iz 20-ak zemalja svijeta. Uz Daniela, hrvatske boje u Hong Kongu branit će još petorica  učenika Adrian Beker, Domagoj Bradač, Andrija Mandić, Petar Orlić i Leon Starešinić. 
Nakon prošlogodišnjeg 15. mjesta na svijetu, sada su sebi postavili novi cilj – biti najbolji u Europskoj uniji!U svakom slučaju kada već hrvatski nogometaši nažalost, opet  nisu postali europski prvaci možda će to postati postati naši mladi  matematičari.