Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

“Orfej i muze” Zvonimira Jurića

03.08.2011. 22:00
“Orfej i muze” Zvonimira Jurića


Jurićevi mozaički tanjuri nastali u poznoj umjetničkoj i životnoj dobi, prateći antičke i klasicističke vrijednosti ove umjetnosti i njezine tehnike, svoju posebnost crpe u korištenju stare tehnike pečenja, u polarima, odnosno glaziranim mozaičkim otiscima, stoji u predgovoru izložbe koji potpisuje T. M. Bilosnić


U sklopu bogatih ljetnih kulturnih događanja u utorak navečer u Likovnoj galeriji “Višeslav”, koja se nalazi u restauriranoj i obnovljenoj Baroknoj kući, otvorena je izložba keramike s motivima starih mozaika pod nazivom “Orfej i muze” zagrebačkog Ninjanina Zvonimira Jurića.
Antičke vrijednosti
Sve okupljene Ninjane i njihove brojne goste, među kojima je bio i prvi čovjek grada – gradonačelnik Emil Ćurko, toplim je i biranim riječima uime organizatora pozdravila savjetnica za kulturu pri Gradu Ninu Marijana Ramov.
– U okviru ovogodišnjeg Kulturnog ljeta želja nam je bila da se našoj javnosti i po treći put sa svojim najnovijom ostvarenjima predstavi umjetnik Zvonimir Jurić, koji posljednjih 46 godina živi među nama i koji je inspiraciju za svoj umjetnički rad pronašao upravo u ovom našem drevnom gradu, rekla je uz ostalo Ramov, koja je u završnici na prigodan način izložbu proglasila otvorenom.
O samom autoru i njegovim djelima prigodno slovo napisao je zadarski književnik, novinar i publicist Tomislav Marijan Bilosnić o čemu je u autorovoj odsutnosti govorila Vlatka Sorić.
– Jurićevi mozaički tanjuri nastali u poznoj umjetničkoj i životnoj dobi, prateći antičke i klasicističke vrijednosti ove umjetnosti i njezine tehnike, svoju posebnost crpe u korištenju stare tehnike pečenja, u polarima, odnosno glaziranim mozaičkim otiscima sličnim mreži sitnih kapilara saćastog izgleda svojevrsnih ljudskom tkivu. Tonalitet boja, kojima Jurić oslikava svoju novu temu ‘Orfeja i muza’ blizak je bojama ljudskog lica, to jest onome što bi se moglo nazvati mistika zlatnoga pladnja. Umjesto da slaže raznobojne, manje ili više pravilne kockice bilo kamena, obojenog stakla ili glazirane keramike, Jurić slika mozaik zbog čega su njegove kockice ne samo više nego pravilnih oblika, već su i otisci dobiveni izravnim reljefno-slikarskim postupkom.
Neiscrpna tema
Krećući se umjetnički neiscrpnom idejom i temom “Orfeja i muza”, Zvonimir Jurić na mozaičkom planu iznova nas upozorava na dvadeset i jedno od tolikih mogućih mozaičkih rješenja lika Orfeja, jedno uprizorenje Apolona i pet likovnih predložaka muza. Autoru Juriću kao što vidimo muza očito ne nedostaje, a Orfejeva mesijanska moć ni u ovom slučaju kod njega još ne posustaje, napisano je među ostalim Tomislav Marijan Bilosnić u predgovoru izložbe.
Sam autor je najtoplije zahvalio okupljenima, a posebno stručnim službama Grada Nina, koje su mu omogućile da njegova najnovija ostvarenja ovim kulturnim događajem iziđu na svjetlo dana. Ovaj događaj svojim je nastupom uveličao glazbeni trio za klavir, violončelo i violinu – Dora, Eva i Klara Sipina, izvevši duet u G-duru za dvije violine Luigia Boccheninia te trio za violinu, violončelo i klavir čuvene umjetnice Dore Pejčinović.