Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Prava radnika se moraju poštovati

03.08.2011. 22:00
Prava radnika se moraju poštovati


Ako trgovine imaju pravo raditi od 0 do 24 sata, što je u redu posebno zato što smo turistička zemlja, to ne znači da poslodavci mogu kršiti sve ostale zakone, važnije od ovoga, posebno ove što se odnose na radnička prava, kaže Ingrid Antičević Marinović


Komisija “Iustitia et pax” Hrvatske biskupske konferencije osudila je Vladine izmjene Zakona o trgovini po kojima je moguće da trgovina radi od 0 do 24, o čemu odlučuje sam poslodavac. Braneći prava radnika, a posebno radnica, s obzirom na to da u trgovini rade uglavnom žene, biskupi upozoravaju da će se radnici koji rade prekovremeno i bez odmora razbolijevati i postajati nesposobni za rad, a da ova mjera ne ide u prilog ni natalitetu. Također, neprisustvo majke u obitelji zbog prekovremenog rada, kako kažu, imalo bi negativne posljedice za djecu i obitelj.
Natalitet je već ugrožen
U SDP-u se ne slažu u potpunosti s biskupima.
– Stav SDP-a je jasan. Ako trgovine imaju pravo raditi od 0 do 24 sata, što je u redu posebno zato što smo turistička zemlja, to ne znači da poslodavci mogu kršiti sve ostale zakone, važnije od ovoga, posebno ove što se odnose na radnička prava. Problem je što se temeljna prava radnika ne poštuju. Puno je nezaposlenih i poslodavac uvijek može reći ‘ako nećeš raditi na ovaj način, ima tko hoće’. Nadalje, prekovremeni rad nije plaćen ili je neadekvatno plaćen, kaže Ingrid Antičević Marinović (SDP).
Kako nastavlja, u trgovinama uglavnom rade žene.
– Žene koje rade u trgovini su roblje 21. stoljeća. Slažu police, dovlače sanduke, rade fizički težak posao. Još je to uglavnom mlada radna snaga kojoj se tako narušava zdravlje i onesposobljava za rad. Država tu ne smije ostati slijepa. Radnik mora ostvariti pravo na jedan dan odmora u tjednu, ne smije se prisiljavati da radi prekovremeno, a ako radi prekovremeno, treba mu se adekvatno platiti. Ali to se uopće ne kontrolira, kaže Antičević Marinović.
Kako ističe, takvo kršenje radničkih prava već sad nepovoljno utječe na natalitet.
– Radna mjesta su nesigurna i to postaje sasvim normalno. Umjesto da dižu kredite, kupuju stanove, mladi nemaju posla, nemaju perspektive i to ih odvraća od osnivanja obitelji. A Vlada s druge strane veliča obitelj kao temelj društva, kaže Antičević Marinović.
Nedjelja – obiteljski dan
Dobro je, zaključuje Antičević Marinović, da su se biskupi oglasili zbog prava žena, ali ne slaže se da se trgovinama treba ograničiti radno vrijeme.
Ana Lovrin (HDZ) ističe da je izmjena Zakona o trgovini provedba odluke Ustavnog suda te da tu nema polemike.
– Izjave Hrvatske biskupske konferencije ne bih komentirala. Važno je u svakom slučaju da se prava onih koji rade poštuju prema Zakonu o pravima radnika. Taj Zakon je vrlo dobar, ali važan je nadzor njegove provedbe. To je na inspekcijama i ostalim institucijama da se u svakoj tvrtki, bilo maloj, bilo velikoj, nadzire poštovanje prava radnika, govori Lovrin.
Trenutačna situacija, smatra Lovrin, svakako otežava radnicima.
– Razumijemo da je sve teže kad je ponuda radne snage puno veća nego potražnja, kad je velika nezaposlenost, a radnici pritisnuti egzistencijalnim pitanjima pristaju na razne uvjete i trpe. Upravo zato trebaju sustav da ih zaštiti jer sami to ne mogu. Zato treba inzistirati na jakoj ulozi upravnog aparata koji će to nadzirati i onemogućiti izrabljivanje radnika jer ono jednostavno po zakonu nije dopušteno, kaže Lovrin.
Što se tiče rada nedjeljom, Lovrin kaže da bi taj dan trebalo što je više moguće osloboditi.
– Kupovati se može i druge dane u tjednu, a osobno smatram da one djelatnosti koje se mogu konzumirati druge dane u tjednu, nedjeljom ne bi trebale raditi. To je posebno važno zbog obitelji. Dobro je da obitelj ima jedan dan za sebe, da je na okupu, za obiteljskim ručkom, da razgovaraju, druže se… Nije isto kad jedan bračni partner ima slobodnu srijedu, a drugi nedjelju. Dobro je da je to isti dan i zato bi nedjelju trebalo što je moguće više osloboditi, napominje Lovrin.