Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Novi život zadarske Cerarije

Autor: Siniša Klarica

03.08.2012. 22:00
Novi život zadarske Cerarije

Foto: Siniša KLARICA



Druga fešta Cerarie, nekoć poznatog industrijskog zadarskog kvarta prošla je u znaku dvaju događanja. Likovna kolonija okupljena oko projekta Street Art Gallery prikazala je svoju prvu fazu oslikavanja prvi devet zidova i pročelja Brodarske ulice u Zadru.
Autor ovog jednistvenog pothvata, zadarska slikarica Silvijana Dražović, odlučila je zajedno sa svojim prijateljima  Željkom Muckom iz Koprivnice, Darkom Jovanovićem iz Osijeka, Karin Granc i Borisom Šitumom iz Splita te Irenom Baković Marušić iz Zadra, prirediti „face lifting” zapuštenih gradskih ulica. Sve se to itekao uklopilo u ovogodišnju feštu Cerarie u Brodarskoj gdje je likovna intervencija na urbanom prostoru ili galerija zidnih slika na otvorenom, zapravo poticaj volonterstva među mladima iz kvarta te promicanje kulture  stanovanja. Plan je ostaviti Zadru dvadesetak murala i slika uokvirenih cementnim okvirima.
No na drugoj strani Brodarske poticala se gastronomija. Za razliku od prošle godine kad su se najbolje kuharice Cerarie natjecale u spravljanju šalše, ove godine na ocijeni su bile jetrice na venecijanski način. Najbolju „venecijanu” skuhale su Silvijana Dražović i Lidija Rakvin, što su kasnije potvrdili i mnobrojni konzumenti među kojima je najviše bilo članova HNS-a na čelu sa predsjednicom zadarske podružnice Vesnom Sabolić.  Izuzetno uspjela fešta nastavila se kroz druženje duboko u noć.