Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Tko pjeva, zlo ne misli

Autor: Velimir Brkić

03.08.2013. 22:00
Tko pjeva, zlo ne misli

Foto: Velimir BRKIĆ



U organizaciji župnog zbora sv. Mihovila iz Vrsi u Vrsima je organiziran susret župnih zborova i zborova zajednica i pokreta Zadarske nadbiskupije.
Na inicijativu voditelja zbora, a u povodu blagdana sv. Jakova, kome je posvećena crkvica u Zukve-Vrsi, organizirana je natjecateljska smotra na kojoj su nastupili zborovi župa Nin, Zaton, Poljica, Privlaka, te vjerničkog društva Dobri Pastir iz Donjih Biljana i zbor domaćina.
Bila je to velika vjernička obitelj na slavu Bogu i na radost poštovateljima crkvene glazbe koja snagom Duha okuplja nadahnute pjevače, zborovođe i orguljaše.
– Ovo je prigoda za razmjenu nota, obogaćivanje iskustva, a nadasve za ugodan susret onih koji, moleći dvostruko i misleći dobro, svoj Božji dar i ljudski rad nesebično dijele s vjernicima tijekom svetih misa te u mnogim drugim crkvenim svečanostima, rekao je domaćin, župnik don Boris Pedić.
Kao istinski misionari mira i dobra pjevači vedrinom srca i evanđeoskom radošću promiču trajne duhovne i umjetničke vrijednosti pod zaštitom sv. Cecilije, zaštitnice duhovne glazbe.
– Želimo se i na ovaj način obogatiti na slavu Bogu. Cijela povijest Crkve pokazuje da su kršćani uvijek bili i ostali sol i kvasac – svjetlo svijeta. Budimo radosni svjedoci Isusova evanđelja, ma gdje bili. Molimo za sve krštenike, za nova duhovna zvanja i nove pjevače, za sve vjernike pa i za grješnike jer Gospodin je milostiv i oprašta nam grijehe, naglasio je.
U predivnom ambijentu crkve sv. Jakova i neposrednoj blizini mora nakon svete mise koju je predvodio don Boris održano je natjecanje. Svaki zbor trebao je pripremiti jednu pjesmu koju redovito pjeva u svojoj župi te isto tako jedan psalam.
Prvi je nastupio zbor domaćina s pjesmom “Kao Marija” i s psalmom “Tražite ubogi Gospoda”. Duhovne pjesme su odjeknule Vrsima.
Nazočni vjernici, a bilo ih je oko četiri stotine bili su i ocjenjivači svake pjesme. Oni su bodovali svaki nastup te se na kraju svih izvedbi, a u vodstvu Maje Mitrović održano je zbrajanju glasova.
Nakon uzbuđenja čekanja i prebrojenih glasova i zbrojenih ocjena pobjedu je svojoj kući ponio zbor vjerničkog društva Dobri Pastir iz Donjih Biljana koje vodi i uvježbava Marija Burčul.
Na kraju svega svaki zbor je dobio uspomenu i zahvalnicu na taj susret. Uslijedilo je, dugo u noć, zajedničko druženje koje su omogućili donatori Općina Vrsi, pekara Tomrecaj te Šime Maraš.