Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Dogus grupa: Nismo zainteresirani za plažu Jadran

03.08.2016. 22:00
Dogus grupa: Nismo  zainteresirani za plažu  Jadran


Projekt hotela Maraska te pratećeg rezidencijalnog i komercijalnog  dijela u granicama je katastarskih čestica u vlasništvu Dogus  grupe te  niti na koji način ne zadire u prava vlasništva privatnih osoba,  ne  uključuje bilo kakvu prenamjenu javnih prostora, ne uključuje pretjeranu izgradnju koja bi zaklanjala pogled stanarima okolnih zgrada, ne  zadire u postojeće zelene površine, ne predviđa korištenje plaže Jadran  za  potrebe hotela, priopćili su iz Dogus grupe.
Dogus grupa nije zainteresirana za plažu Jadran i niti u jednom trenutku nije zatražila bilo kakve izmjene Detaljnog plana uređenja zone   parka i centralnih funkcija ‘Maraska-park’ vezane uz spomenutu  plažu.  Budući hotel Maraska imat će otvoreni i zatvoreni bazen te mu  plaža nije  potrebna. U skladu s time, u izmjenama plana ukinut je podzemni tunel,  predviđen u izvornome planu iz 2008. godine. Perivoj Maraska definiran je kao javna zelena površina i nalazi se na   vlastitoj katastarskoj čestici. Prometnica prema Trpimirovoj obali predviđena je izvornim planom   iz 2008., a ucrtana je i definirana kao javna prometnica u Prostornom   planu grada Zadra iz 2011. godine. Ova prometnica također nije povezana s Detaljnim planom uređenja zone parka i centralnih funkcija  ‘Maraska-park’.Jedine promjene u odnosu na Detaljne planove uređenja iz 2008. i   2010. godine vezane su uz povećanje parcele hotela, a nauštrb parcele   predviđene za rezidencijalni dio. Obje navedene parcele su u vlasništvu   Dogus grupe.
Važno je naglasiti da je u planu Palače Zadar, koji je otkupila Dogus grupa, bila predviđena izgradnja stambene zgrade, no  Grupa  je umjesto nje odlučila napraviti otvoreni trg s niskom građevinom u kojoj će se nalaziti ugostiteljski objekti i drugi sadržaji koje će  koristiti  građani grada Zadra i turisti. Novim projektom otvorenog trga  izgrađenost je smanjena s prvotno planiranih 7500 m2 na 3500 m2
“Izmjene Detaljnog plana uređenja u smjeru povećanja kapaciteta  hotela, a na račun smanjenja rezidencijalnog dijela, nužne su kako bismo  napravili dugoročno održiv projekt koji će Zadar pozicionirati na  karti  luksuznog turizma te generirati direktno i indirektno zapošljavanje u  gradu i okolici. Treba imati na umu da će hotel osim 170 novih  radnih  mjesta pozitivno utjecati i na mnoge lokalne tvrtke i proizvođače koji će  postati njegovi dobavljači,”  izjavio je Burak Baykan, regionalni direktor  Dogus grupe za Hrvatsku i Crnu Goru, dodajući: “Od  početka poslovanja  u Hrvatskoj 2009. godine, Dogus grupa se zalaže za  otvoren i transparentan pristup svakom pitanju. U svim dosadašnjim  projektima pa tako i u  projektu Maraska otvoreni smo za dijalog jer  želimo biti dobar susjed i  odgovoran partner lokalnoj zajednici. Održivi  rast jedan je od najvažnijih ciljeva poslovne strategije Dogus grupe, a to  možemo postići samo usklađivanjem poslovnih ciljeva s dugoročnim  društvenim, ekonomskim i  okolišnim pitanjima važnima za građane  Zadra.” Osim ulaganja u razvoj poslovanja i podizanje kvalitete turističke ponude, Dogus grupa podupire lokalnu zajednicu kroz različite projekte u   kulturi, sportu, školstvu i socijali – priopćeno je iz Dogus grupe.