Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Kat crkve sv. Donata zauzele žene, pokretačice svijeta

03.08.2016. 22:00
Kat crkve sv.  Donata zauzele  žene, pokretačice  svijeta


U suradnji Arheološkog muzeja Zadar i Zajednice Talijana  Zadar, na katu crkve sv. Donata na Trgu Ivana Pavla II. u utorak navečer  je otvorena izložba “Contradictio”, mladih autora Mirka Marušića iz  Zadra i Petra Ćuje iz Zagreba.  
Izložba koja je izazvala iznimno veliki interes javnosti, otvorio je  gradski pročelnik za kulturu Radovan Dunatov.
– Ova je izložba slika i kamenih skulptura mladih umjetnika, koji su s  umjetnošću u dodiru cijeli svoj život. Pred nama su izvrsna maštovita i  realna ostvarenja, kazao je Dunatov ističući kako Grad Zadar podržava  umjetnost.
Cijela izložba je zapravo posvećena ženama, pokretačima svijeta.  Marušić je izložio četiri slike rađene tehnikom ulja na platnu, dimenzija 100×180 centimetara, na kojima mu je pozirala njegova djevojka, dama “ulovljena” u punoći svoje ljepote.”Polazeći od dojma vjernog prikaza, umjetnik zadire u najdublje intimne izraze, u potrazi za kontaktom…”, u predgovoru kataloga izložbe  napisala je Romina Guidelli, autorica brojnih umjetničkih predgovora  koja već petnaestak godina organizira izložbe slikara na području Rima, među njima i Zadranina Adama Marušića, Mirkovog oca.
Petar Ćujo je izložio četiri skulpture u mramoru, koje simboliziraju  ženu pod nazivom “Grofica”, “Silueta”, “Napetosti” i “Predah”.  U ovoj  sintezi života i umjetnosti skulpture zapravo govore o njegovoj umjetnosti, nagon je izvor i pogon njegova kiparstva.
Program otvaranja je vodila Marina Brkić iz Arheološkog muzeja, a  pozdravne riječi uputio je i Adam Marušić, savjetnik za kulturu Zajednice Talijana. 
Mirko Marušić (25) je   u Zagrebu  2013. godine upisao Akademiju likovnih umjetnosti, odjel za slikarstvo u klasi profesora Željka Lapuha.  Već je imao  samostalnu izložbu, a sudjelovao je i na  skupnoj izložbi.  Nedavno je u Zadru organizirao izložbu ilustracija Božanstvene Komedije. Petar Ćujo, 24-godišnji Zagrepčanin, školuje se na  Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Kiparske skulpture izlaže u Zagrebu, Braču,  Vrsaru i Bolu.Ova izuzetno zanimljiva izložba može se u crkvi sv. Donata pogledati  sve do 15. kolovoza.