Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Nude se besplatna razgledavanja po Poučnoj stazi, igre za djecu sa soli…

03.08.2016. 22:00
Nude se  besplatna  razgledavanja po  Poučnoj stazi,  igre za djecu sa  soli…


Solana Nin upriličit će danas tradicionalni 5. Festival soli.   I ove  godine moći će se poslušati priču o soli u tome gradu koja traje već  1500 godina.
Moći ćete vidjeti i upoznati tradicijsku proizvodnju u jedinoj solani  na Jadranskom moru s ekološkim certifikatom, gdje su ljudska ruka,  sunce, more i vjetar najvažniji faktori za proizvodnju bijelog zlata. 
Zanimljiv program, u kojem  svi uzrasti mogu pronaći svoj kutak u  oazi mira, ljepote i blagodati,  obuhvaća besplatna razgledavanja  po  Poučnoj stazi soli u razdobljima od 10 – 13 sati i od 17 – 22 sata. Pritom  će posjetiteljima na raspolaganju biti vodiči  po poljima soli svakog punog sata. U programu je i noćna priča od 20 – 22 sata.Jedinstveni doživljaj osvijetljene poučne staze soli dat će posebnu  notu ovogodišnjem Festivalu soli. Vođenja na poučnoj stazi soli su namijenjena za sve uzraste. Posjetitelji će saznati sve pojedinosti kako  nastaje sol – namirnica koju koristimo svakog dana. U ponudi je i zabavno sudjelovanje u ručnoj berbi soli, za što je potrebna samo dobra volja, želja za učenjem, brzina i okretnost. Prijave se  zaprimaju u Muzeju soli na dan događanja od 10- 14 sati.   U programu  su i igre za djecu sa soli – zabavne igre za razvoj senzomotorike, u kojima će uživati starija i mlađa populacija, svatko na svoj način. 
U Solani Nin tijekom ljeta sve se kreće, sve živi i vrvi od energije. Biljni i životinjski svijet doseže vrhunac, stotine ptica se neprestano kreće  po solani, a račići i ribice traže hlad u bazenima morske vode. Ugodno  i toplo vrijeme zatvaraju ciklus procesa nastanka soli, nakon kojeg ljudska ruka započinje novi krug i daje novu vrijednost soli.