Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

Putničku zgradu u Gaženici gradit će Strabag za 24,7 milijuna eura

03.08.2016. 22:00
Putničku zgradu u Gaženici gradit će Strabag za 24,7 milijuna eura


Projekt nove putničke luke Gaženica od jučer je korak bliže realizaciji. Lučka uprava Zadar je, naime, jučer potpisala Ugovor o građenju dijela Lot IIIb-Zgrada terminala s odabranim izvođačem radova – Zajednicom ponuditelja: Strabag AG Austria i Strabag d.o.o. Zagreb. 
Ponuđač je odabran u tijesnoj suradnji s bankom kreditorom KfW-Development Bank, Frankfurt, Njemačka, a na natječaj objavljen 3. srpnja 2015. godine odgovorilo je i prijave predalo 10 vrlo kvalificiranih ponuditelja iz Hrvatske, EU i Azije.
Iz Lučke uprave Zadar izvijestili su kako su u ožujku ove godine na dostavu ponuda pozvali sedam kvalificiranih natjecatelja nakon čega je 30. svibnja 2016. kao najpovoljniji ponuditelj s obzirom na objavljeni kriterij najniže cijene, stručno povjerenstvo, uz ishođenje mišljenja bez primjedbi na postupak banke kreditora, te verificirano po Upravnom vijeću Lučke uprave Zadar 7. srpnja 2016., odabralo Zajednicu ponuditelja. Izvođač radova obvezao se da će opsežne radove na gradnji zgrade terminala tlocrtne bruto površine od 24.537 m2, prateće infrastrukture, parkirališta i uređenja okoliša na ukupnoj površini od oko 18.000 m2, izvesti u roku od 14 mjeseci za ukupnu cijenu od 24.705.552,57 eura bez obračunatog PDV-a.
– Današnjim danom izvođač radova predao je bankarsku garanciju za dobro izvršenje ugovornih obveza, te je u suradnji s Lučkom upravom Zadar kao investitorom te konzultantom za nadzor nad građenjem, određen i okvirni početak radova uz svečanost otvaranja gradilišta krajem kolovoza 2016. godine, priopćili su iz Lučke uprave Zadar naglašavajući kako je suvišno isticati da će zgrada terminala vizualno dominirati prostorom putničke luke, ali i s morske strane jasno svjedočiti o sigurnosti, kvaliteti i iznimnom urbanističkom zahvatu kakav predstavlja cjelina nove putničke luke.Turistički nukleus 
– Nova luka Gaženica, sukladno razvojnoj strategiji i planovima Lučke uprave Zadar, treba biti nukleus i nit vodilja daljnjeg razvoja prometa i turističke ponude grada. Zgradom terminala sa svim planiranim sadržajima Zadar će širom otvoriti svoja “morska vrata” svim putnicima i turistima željnim upoznavanja tradicije, povijesti, kulture, gastronomije i svih ostalih vrijednosti, ne samo Zadra već i njegove okolice, a prije svega gostoljubivosti ovog tisućljetnog grada i njegova stanovništva, poručili su iz Lučke uprave napominjući kako se u vremenu u kojem živimo pred sve dionike gospodarskih procesa, a osobito one u segmentu kojim se bavi Lučka uprava, postavljaju vrlo rigorozni zahtjevi u pogledu sigurnosti korisnika. 
– Naš cilj su sigurni i zadovoljni putnici u domaćem i u međunarodnom prometu, te ćemo toj zadaći i misiji biti potpuno posvećeni, poručili su iz Lučke uprave Zadar napominjući kako ove godine očekuju preko 120.000 putnika u kruzing-turizmu, a nakon otvaranja i dovršetka zgrade terminala još i više.