Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Uhićen “krajiški milicajac” koji je zlostavljao civile u Smilčiću

03.08.2016. 22:00
Uhićen  “krajiški  milicajac”  koji je  zlostavljao  civile u  Smilčiću


Obitelj oštećenika jučer nije htjela razgovarati o nemilim događajima, a jednako i njihovi susjedi. Svi redom pravdali su se kako oni ništa ne znaju i kako se ne žele miješati u rad nadležnih tijela i institucija
Mladen Graovac (52), osumnjičenik za ratni zločin nad civilnim stanovništvom u Smilčiću tijekom Domovinskog rata, od jučer se  nalazi u istražnom zatvoru u Splitu.
Rođeni Smilčićanin s prebivalištem  u Srbiji uhićen je dva dana ranije na graničnom prijelazu prilikom pokušaja ulaska u Hrvatsku temeljem tjeralice koju je još koncem 90-tih za  njim raspisala zadarska policija. Nakon izručenja, zadarska policija prepratila ga je u Split, na nadležni sud za ratne zločine, gdje mu je jučer,  nakon ispitivanja, sudac istrage odredio istražni zatvor u trajanju do 30  dana.
– Nakon ispitivanja okrivljenika, Županijsko državno odvjetništvo u  Splitu je predložilo sucu istrage Županijskog suda u Splitu da se protiv  okrivljenika odredi istražni zatvor s obzirom da postoje osobite okolnosti  koje upućuju na opasnost da bi okrivljenik boravkom na slobodi napustio teritorij Republike Hrvatske i time postao nedostupan tijelima kaznenog postupka budući da je okrivljenik državljanin Republike Srbije i Republike Hrvatske, ali na području Republike Hrvatske nema prijavljeno  prebivalište ni boravište. Sudac istrage Županijskog suda u Splitu prihvatio je prijedlog ovog državnog odvjetništva i protiv okrivljenika odredio  istražni zatvor, izvijestili su iz Županijskog državnog odvjetništva u Splitu koje je jučer donijelo rješenje o provođenju istrage protiv danas 52- godišnjeg Mladena Graovca kojeg se sumnjiči da je kao pripadnik  pričuvnog sastava milicije, tzv. Republike Srpske Krajine i 92. mtbr. Benkovac počinio kaznena djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva  iz članka 120. stavak 1. Osnovnog krivičnog zakona Republike Hrvatske.
Kršenje Ženevske konvencijaKonkretno, Graovcu se na teret stavlja da je 25. studenog 1992. godine,  kao pripadnik pričuvnog sastava “krajiške milicije” u privremeno okupiranom području Zadarske županije postupao protivno Ženevskoj konvenciji o zaštiti građanskih osoba za vrijeme rata i Dopunskog protokola  Ženevskim konvencijama. 
Obitelj oštećenika jučer nije htjela razgovarati o nemilim događajima,  a jednako i njihovi susjedi. No jedan dio mještana ipak je stava kako je uhićen jedan od deset zločinaca  koji su tijekom Domovinskog rata mučili i ubijali Hrvate koji su ostali u  svojim kućama te im uništavali imovinu. Ova grupa mještana kaže kako su zločini koji se Graovcu stavljaju na teret puno blaži od onoga što su sigurni da je učinio.
više u tiskanom izdanju