Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Vatra gutala stoljetnu šumu i stigla nadomak kampa punog turista

03.08.2016. 22:00
Vatra  gutala  stoljetnu  šumu i  stigla  nadomak  kampa  punog  turista


Na požarištu koje se protezalo na preko 3 kilometra dužine i od 100 do 500 metara širine dežurne vatrogasne ekipe ostat će cijelu noć gasiti iskrenje uzrokovano vjetrom
Veliki požar koji je jučer oko 15.40 sati izbio u stoljetnoj  borovoj šumi uz sjevernu stranu Jadranske magistrale (DC8) između  Biograda i Pakoštana kod ulaza u kampe Crvena luka intervencijom  zračnih i zemaljskih vatrogasnih snaga stavljen je pod kontrolu oko 18  sati. 
– Gorjela je gusta stoljetna borova šuma u blizini kampa Crvena luka,  te naseljenih mjesta. Odmah po dojavi na teren je upućena Javna vatrogsana postaja Biograd, DVD-i Pakoštane, Drage, Sv. Filip i Jakov, Sukošan i  Polača, izišla je Državna intervencijska postrojba iz Zadra, kao i moj  zamjenik Boris Jović i ja. Odmah smo zatražili zračne snage, koje su stigle nakon što je oslobođen jedan kanader i tri air traktora iz Šibenika, rekao je zapovjednik JVP Zadar Željko Šoša najavljujući kako će na  požarištu koje se protezalo na preko 3 kilometra dužine i od 100 do 500  metara širine dežurne vatrogasne ekipe ostati cijelu noć. 
Vatrogasnim snagama koordinirao je  Darko Banić, zapovjednik JVP  Biograd, a gašenje je vatrogascima, saznajemo, dodatno otežavao i jak  orkanski vjetar.
– Na nekoliko mjesta požar je prebacio Jadransku magistralu, a najvažnije je bilo zapriječiti put vatri prema obližnjem kampu. Mogu samo  na velikim naporima i odrađenom poslu zahvaliti zračnim snagama, posadama i naravno zemaljskim vatrogscima, rekao je Šoša.
Koliko je na požarišu jučer bilo dramatično svjedočio je i ogromni prijeteći oblak dima koji je vidio iz Zadra, Murtera i Tkona. Požar je započeo  nedaleko Strpićevog restorana “U Šime”, nekoliko stotina metara do ulaza u Turističko naselje Crvena luka i veliko gradilište zabavnog centra  Mirnovec.Nošen jakim maestralom požar se velikom brzinom širio na istok, prema Pakoštanima. U opasnosti su bili stambeni i gospodarski objekti,  kampovi, a vatrena buktinja došla je sasvim do uljare “Pakoška”, nekoliko stotina metara od benzinske stanice u Pakoštanima.Za vrijeme trajanja požara nije bilo struje u Pakoštanima te je  na dionici Jadranske magistrale od Biograda do Pakoštana bio prekinut sav promet.
Iako vatrogasne postrojbe u županiji gotovo svakodnevno rade na nekom od požarišta, kako nam je potvrdio zapovjednik Željko Šoša, ovo je  do do sada ipak bio možda i najveći požar ovog ljeta.
– Bili smo neki dan i u Škabrnji, Zemuniku, Ninu, ali s obzirom da se  ovdje radi o visokoj stoljetnoj borovoj šumi te da je u blizini bilo i nekoliko desetaka tisuća turista, sigurno da je postojala ozbiljna opasnost.  Uspjeli smo velikim naporima dovesti vatru pod kontrolu i ugasiti, no sigurno će se večeras cijelu noć i sutra cijeli dan raditi na požarištu, s obzirom da  na rubnim područjima još uvijek iskri, zaključio je Šoša.