Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Skalinada u Mocirama

03.09.2010. 22:00
Skalinada u Mocirama


Izuzev Nina Jeraka i Domagoja Suraća, većina potencijalnih nositelja igre odradila je tek nekoliko treninga


Zloslutni scenarij, onaj kakvog su se svi zadarski prijatelji rukometa pribojavali, nažalost se ostvaruje. Nakon neispunjenih lanjskih ambicija o povratku u viši rang, klub iz Mocira ovo je ljeto nastavio silaznom putanjom. Najprije je suradnju otkazao glavni sponzor, tvrtka Slad, a potom su “plavi” ostali bez Tomislava Balenta, Marijana Bašića, Luke Miletića, Marka Vidovića, Ivana Vučkovića i Ivana Buovca. Među spomenutim sekstetom nekoliko je prošlogodišnjih ključnih figura, a ionako uzdrmani klub, pogodila je vijest da odlazi i Šime Markić – perspektivni 20-godišnjak koji je ove sezone trebao biti jedna od važnih karika. Tu bi problemima bio kraj da su Zadrani s preostalim kadrom odradili kvalitetne pripreme, međutim, one su priča za sebe.
Igor Nikolić, novi trener Zadra, planirao je sastaviti momčad od nekolicine iskusnijih igrača, potpomognutih s pojačanjima iz omladinskog pogona, te tako održati klub negdje od sredine do vrha ljestvice. S pravom je Nikolić na početku pripremnog ciklusa gajio optimizam: iako oslabljena, njegova je momčad, barem na papiru, mogla ostvariti zacrtano. Naime, Prva HRL nije isto što i Premijer liga. No, početni zanos, ako ga je uopće i bilo, ubrzo je splasnuo. Izuzev Nina Jeraka i Domagoja Suraća, većina potencijalnih nositelja igre odradila je tek nekoliko treninga.
Kristijan Brkljača, ljevak uz kojeg se svake sezone vežu velika očekivanja, zbog poslovnih obveza svojim se suigračima pridružio tek posljednjih dana kolovoza. Brkljača je samo prvi među jednakima koji su iz objektivnih razloga izvor prihoda morali potražiti negdje drugo. Naime, klub je u nezavidnoj financijskoj situaciji i tko zna kada će na račun igrača sjesti prvi sitniš.
Tako smo došli i do pitanja financija, uvijek aktualnog, a posebice ove sezone. One su jedan od glavnih razloga (ne i jedini) što su Zadrani u pripremnom ciklusu odradili tek jednu prijateljsku utakmicu. Slabašna provjera u srazu s Hrvatskim dragovoljcem, novim članom prvoligaškog društva, tako je novom treneru ostala jedina prilika za kvalitetnije upoznavanje s mogućnostima svojih izabranika.
Sažmemo li sve gore navedeno, Zadar u 2010./11. sezonu ulazi kudikamo oslabljeniji, financijski (pre)opterećen, nedovoljno uigran i s trenerom koji praktički nije imao priliku upoznati svoje igrače. Takvoj se momčadi dva dana pred početak prvenstva može zaželjeti puno sreće, jer, očito je da će im trebati.


 NIKOLIĆ: SNAĆI ĆEMO SE  S ONIM ŠTO IMAMO




– Očekuje nas teška sezona. Moramo se snalaziti s onim što imamo, a to je omladinski pogon plus nekoliko iskusnijih igrača. Većina iskusnijih igrača nije odradila sve treninge, međutim, ne mogu ih kriviti. Bili su zauzeti svojim poslovima te, na kraju krajeva, moraju i oni od nečega živjeti. Bez obzira na probleme u pripremnom ciklusu i odlaske igrača, dat ćemo sve od sebe ne bismo li ostvarili što povoljniji plasman – kaže Igor Nikolić, trener Zadra.


 PREGOVORI S IVIĆEM I MIJOLOVIĆEM


Zadar je ovih dana u pregovorima s Filipom Ivićem, perspektivnim vratarom iz pomlatka Zagreb Croatia osiguranja, odnosno osvajačem zlatne medalje na nedavno završenom Europskom kadetskom prvenstvu (U-18) u Crnoj Gori. Prema posljednjim informacijama Ivić bi trenirao u Zagrebu, a za vikend oblačio dres Zadra. Također, postoji mogućnost da se u redovima rukometaša iz Mocira ponovno nađe Ivan Mijolović. Vanjski igrač koji bi, kao i lani, na utakmice putovao iz Zagreba gdje je trenutačno na studiju.


 ZADAR U SEZONI 2010./11.


Vratari: Jakov Svorcina, Ivan Cota, Matej Maruna, Roko Šulić. Krilni igrači: Šime Humbolt, Dino Peronja, Stipe Torbarina, Nikola Maričić. Kružni napadači: Domagoj Surać, Bruno Franković, Lovre Klasanović, Ivan Šimičević. Vanjski igrači: Nino Jerak, Josip Peša, Kristijan Brkljača, Ivan Čirjak, Josip Vučetić, Matija Merhar, Jure Šeremet.