Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Zadarska uzorna gospodarstva

03.09.2010. 22:00


Kako Zadru pojačati znamku ekološkog grada?
Grada prirodne ravnoteže i biološke čistoće. Grada snažne brige njegovih građana za okoliš, za održivo poljodjelstvo.
Kako pokazati i upoznati turiste da uživaju i u berbi voća, povrća, maslina i grožđa, u pravljenju vina, ulja, sira i pršuta, kako loviti, uzgajati i prerađivati ribu, uvjeriti putničare u vrijednosti jela i pića.
Sve to, također, zanima i Davora Martinovića, Kukljičanina kanadskog bankara u miru, koji promišlja našu sadašnjost, kako i od čega živjeti u budućnosti.
Davore, uloga grada tu je nezamjenjiva. Kako su napravljeni Pozdrav suncu i Orgulje gdje se okuplja na tisuće turista, tako treba stvoriti i podići uzorna obiteljska poljodjelska gospodarstva.
Za početak treba otkupiti zemlju i postaviti parcele, izgraditi jedno gospodarstvo u ravnokotarskom, a jedno na otoku i financirati ih zajedničkim sredstvima Grada i Županije.
Stvoriti povrtnjak, posaditi masline i vinograd. Podići malu vinariju, doradu smokava… Brod s kočom i plivaricom, uljaru, košnice i druge sadržaje na otoku. A u ravnokotarskom dijelu prije svega podići gospodarske zgrade s ovčarnikom, djetelinsko travne smjese, lepirnjače, ljekovito bilje (kadulja, lavanda) u ratarstvu, male prerađivačke pogone za proizvode mlijeka i mesa.
Ova dva mješovita gospodarstva treba natječajem ustupiti mladim obiteljima najspremnijim za prihvaćanje i održanje tipične proizvodnje i prerade.
Ta primjerna pilot gospodarstva prikazala bi naše vrijednosti i dala snažni pečat razvitku turističkog poljodjelstva. Bila bi svojevrstan muzej i spomenik starinskog, tradicijskog poljodjelstva i domaće kuhinje, odnosno najbolji novi simbol u znamki grada i županije, čime bi se ponosili grad i njegovi gosti.
Vaš Bage