Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Džanije se vratili u Škabrnju

Autor: Suzana Bandić

03.09.2012. 22:00
Džanije se vratili u Škabrnju

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Romska obitelj Džanija vratila se u Škabrnju na zemljište koje su kupili od Tome Škare. Kažu kako samo žele mirno živjeti i raditi, dok mještani Škabrnje i vlasnici okolnih zemljišta negoduju
Dva mjeseca nakon incidenta u Škabrnji te naprasnog napuštanja mjesta u pratnji policije, romska obitelj Džanija vratila se na poljoprivrednu parcelu Vlačine. Razloge svog povratka te buduće planove nisu željeli otkrivati već su samo kratko kazali kako su oni zemlju na koju su se smjestili pošteno kupili. Ante Džanija, glava 17-eročlane obitelji, dodao je da samo žele mirno živjeti i raditi.
Istaknuo je kako u ovih pet dana otkako su se vratili s lokalnim stanovnicima nisu imali nikakvih problema te da se iskreno nadaju da će tako i ostati. Napomenuo je da je njegova obitelj romske nacionalnosti ali katoličke vjere te da u tom duhu žele živjeti. A to, napomenula je njegova supruga Mira, znači ne dirati se ni u koga, raditi i skrbiti za svoju obitelj.
Činjenicu da je ipak nekoliko mještana privođeno na policiju te da je Petar Škara, vlasnik zemljišta tik uz parcelu na kojoj su oni postavili kamp-kućice i smjestili se, noć s ponedjeljka na utorak prespavao u policijskim prostorijama, Džanije nisu željeli komentirati. Kazali su kako oni za to ne znaju te još jednom napomenuli da samo žele mirno živjeti i brinuti o svojoj obitelji.
Petra Škaru nismo zatekli u obiteljskoj kući, a od njegove supruge tek smo doznali da je u jutarnjim satima odlazio na Prekršajni sud.
– Ne znam zašto policija mog supruga tereti. Znam samo da bi mogao dobiti novčanu kaznu, a odakle ćemo je platiti, e to je opet druga priča. Nema on nikakvih primanja iako je invalid iz Domovinskog rata. Cijeli rat je proveo na bojištima, bio ranjavan, a danas nema ništa osim zdravstvenih problema – kaže Petrova supruga i majka četvero, sada već punoljetne djece. I ostali Škabrnjani koje smo jučer poslijepodne susreli nevoljko su razgovarali o problemu s Romima u njihovu mjestu, no ipak nitko od njih nije negirao kako problem postoji.
– Nemamo mi ništa protiv tih Džanija već nam nije drag njihov način življenja. Pa tamo nema ni struje, ni vode, ni sanitarnog čvora. Navlače smeće i to je ono što je problem broj jedan – kaže jedan mještanin ne želeći otkriti svoj identitet. Drugi dodaje kako ne žele i sami završiti na policiji. A mogao bi lako, kaže nezadovoljno okrećući glavom i pokazujući u pravcu gdje su se smjestili Romi.
– Eno, tamo blizu tih njihovih nastambi i kamiona policija dan i noć čami i čuva ih. Ma nećemo mi njima ništa, ali je sramotno što su se vlasnici zemlje na koju su oni došli početkom svibnja morali onako ponijeti jer njihovu imovinu nije imao tko zaštititi – pojašnjava ovaj Škabrnjanin napominjući da je Tome Škara Romima prodao “mačka u vreći”. To tvrdi stoga što zemljište nije podijeljeno, a prodavatelj je tek jedan od 70-ak vlasnika.
– Tomino je možda oko dvije tisuće metara četvornih, a ostalo pripada drugim ljudima i oni štite svoje. Da su ti ljudi pitali u općini išta, ne bi se tako zaletjeli i kupili zemlju za koju niti znaju točno do kud seže, a niti imaju pristupni put – dodaje ovaj Škabrnjanin ističući kako se nada da će netko riješiti taj problem prije nego li se ponovno nekome “prelije čaša”.