Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Putovanje nagrada za plemenitost

Autor: Branko Božić

03.09.2013. 22:00
Putovanje nagrada za plemenitost


U okviru bogatog ovogodišnjeg plana i programa rada ljubački aktiv dobrovoljnih davatelja krvi s predsjednikom inž. Mladenom Duševićem na čelu organizirao je ovih dana tradicionalni trodnevni posjet. Budući da su u nekoliko prethodnih godina obišli uzduž i poprijeko Lijepu Našu odlučili su da to ovog puta bude susjedna Slovenija. Na ovo putovanje iz Ljupča se autobusom zaputilo 50-ak aktivnih članova i donatora aktiva iz Ljupča, Krneze, Podvršja, Ljubačkih Stanova i Rtine.
 – Prvo naše odredište bila je Ljubljana. S velikom smo pozornošću razgledali njezine kulturno povijesne znamenitosti. U susretu s građanima doživjeli smo lijepe trenutke. Uvjerili smo se kako Slovenci, zaista cijene i vole nas Hrvate, posebno nas Dalmatince, kaže predsjednik Dušević dodajući kako su drugi dan otišli u Bled.
– Najprije smo razgledali stari dio grada i njegovu srednjovjekovnu znamenitu tiskaru. Potom je uslijedio posjet Bledskom jezeru. Kasnije smo se uputili prema Bohinjskom jezeru, gdje smo dva sata plovili brodicom uživajući. U Žirovnici smo posjetili sajam pčelarstva gdje smo se upoznali s uzgojem pčela i proizvodnjom meda. Dan smo okončali posjetom izvoru rijeke Savice te posjetom njezinim prekrasnim i čudotvornim slapovima. Na povratku kući svratili smo u Idriju. Tamo smo obišli gradski muzej, a većina naših članova ostala je oduševljena procesom kako se u ne tako davno vrijeme proizvodilo tekuće zlato i srebro. Nadalje, putovanjem u smjeru Postojne i Pivke zaustavili smo se u mjestu Norin i to na obiteljsko-seoskom gospodarstvu Kod Petrovih. Obišli smo poznatu etnološku zbirku pod imenom Od zrna do kruha. Na organiziranom zajedničkom ručku s našim domaćinima, vodičima i ostalima našli se na obiteljsko-turističkom gospodarstvu Kod Andrejevih, ispričao je Dušević dodajući da za iduću godinu planiraju put u Italiju ili u Austriju.
– Pored opuštajućeg izleta nastojat ćemo se neposredno na terenu uvjeriti kako to kod njih funkcionira dobrovoljno darivanje krvi. Do tada ćemo i nadalje ustrajavati na svim našim zacrtanim aktivnostima. Prva koju ćemo realizirati bit će treća ovogodišnja akcija darivanja krvi koju ćemo provesti u Ljupču koncem studenog ili početkom prosinca čime ćemo premašiti brojku od preko stotinu doza prikupljene krvi, objašnjava predsjednik Dušević, zaključujući da se za realizaciju spomenutog izleta ovom prilikom osobno i u ime više od 135 ljubačkih darivatelja krvi, zahvaljuje njihovim brojnim sponzorima i dobrotvorima koji već desetak godina podupiru rad aktiva DDK Ljubač.