Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

U okrilju Lastavice osamdeset djece

Autor: Andrina Luić

03.09.2013. 22:00
U okrilju Lastavice osamdeset djece


Prvi dan u vrtiću obično prođe u suzama, a koliko sam mogla vidjeti za obilaska naših pet grupa u Preku, Sutomišćici, Lukoranu i Ugljanu, jučer je samo dvoje mališana „vrli novi svijet” promatralo suznih očiju, rekla nam je prof. Jadranka Selak, ravnateljica dječjeg vrtića Lastavica u Preku, nakon početka nove pedagoške godine u jednoj od najvećih dječjih odgojnih ustanova na hrvatskim otocima. Više od osamdeset djevojčica i dječaka dočekale su novouređene igraonice, a mali Ugljanci dobili su i potpuno nov namještaj.
– Cijelo smo ljeto radili, ne mislim samo na naš redoviti rad s djecom čiji roditelji nisu imali mogućnost u srpnju i kolovozu organizirati čuvanje djece. U svim vrtićima osvježili smo zidove, podove, nabavili puno knjiga, slikovnica, didaktičkih igračaka i pomagala, uredili ih tako da djeca u vrtiću nemaju dojam da su u stranom prostoru. Za ugljanski vrtić kupili smo nov, funkcionalan namještaj i za to iz skromnog budžeta izdvojili 30.000 kuna. Moram napomenuti da su u posljednjih osam godina svi vrtići u općini Preko, unatoč teškoj financijskoj situaciji i problemima s naplatom mjesečnih troškova, obnovljeni i sada su to mali kreativni centri u kojima rade zadovoljne tete i rastu sretna djeca, ističe prof. Selak. Napominje da je ugljanski vrtić od ove jeseni „veći” za čak 11 novoupisanih mališana, troje je djece još na čekanju, a već sada, kaže, sa sigurnošću može reći da će u sljedećoj pedagoškoj godini u tome otočnome mjestu imati dvije vrtićke grupe.
– U Sutomišćici imamo 16 djece, troje je na čekanju, a u Preku je ove jeseni nešto manje djece nego u posljednje četiri godine, ali zato je iz naših redova u prvi razred otišlo čak 22 mališana, dodaje Selak.