Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

HVIDR-i nepravedno nametnut status mirovanja

Autor: Ivan Stagličić

03.10.2008. 22:00
HVIDR-i nepravedno nametnut status mirovanja

Foto: Zvonko KUCELIN



Izgleda da nekome ne odgovara da mi kao najbrojnija HVIDR-a preuzmemo i županijsku HVIDR-u. Vjerojatno zato jer mi imamo i glas, mi volimo i reći, a to i jest ono što udruge trebaju raditi, a ne biti pod nekakvim političkim uzusom i da nemamo pravo glasa i da moramo slušati nečiji diktat, naglasio je predsjednik zadarske HVIDR-e Ivica Arbanas
Vodstvo udruge HVIDR-a Zadar održalo je jučer Konferenciju za medije na kojoj su predsjednik Ivica Arbanas i dopredsjednik Klaudio Vidaić iznijeli osvrt na rad HVIDR-e Zadar i stegovni postupak koji se vodi pri Sudu časti HVIDR-e RH.
– Taj postupak je pokrenut zbog navodnih problema u našoj dokumentaciji, kazao je na početku obraćanja novinarima predsjednik Ivica Arbanas te upozorio na odluku NO HVIDR-e koju su dobili nedavno i u kojemu se kaže da je dostavljena dokumentacija iz HVIDR-e Zadar sva u redu i da u njoj nema ni zapreka niti ikakvih problema, a taj je dokument Arbanas i pokazao.
– Naša dokumentacija, dakle, nema nikakvih problema, a to kažem jer pritužbe svih onih, kako ja to kažem, interesnih skupina koje su protiv nas slale razne pritužbe, sve te pritužbe padaju u vodu jer naša je dokumentacija uredna, istkanuo je Ivica Arbanas.
Jedino što se konrketno spočitava zadarskoj HVIDR-i i zbog čega se nalazi u statusu mirovanja jest to što nije usvojila novi Statut HVIDR-e.
– S tim statusom smo mi zakinuti jer sve ostale udruge, kojih ima preko pedeset posto u Hrvatskoj, nisu usvojile novi Statut koji je zatražen od HVIDR-e RH, ali nemaju status mirovanja, istaknuo je Arbanas koji razloge ovih postupaka vidi u događajima od 12. ožujka ove godine kad je bila održana izborno izvještajna Skupština udruge HVIDR-a Zadar na kojoj su izabrana nova tijela upravljanja Udruge. Tada nisu bili izabrani predsjednik županijske HVIDR-e Željko Perić i predsjednik NO županijske HVIDR-e Željko Kralj, premda su se bili kandidirali.
– Željko Perić i Željko Kralj, izabrani u vodstvo županijske HVIDR-e, istovremeno nas optužuju i sude kao članovi odbora HVIDR-e RH, te odlučuju o našem statusu. To je teški sukob interesa. Županijska HVIDR-a je sazvala Skupštinu i odabrala vodstvo bez nas, i tako se okoristila našim statusom mirovanja. Nadalje, nitko od nas nije zatražio pismenim putem usklađivanje Statuta, već se samo tražilo vođenje evidencije članstva i uplata postotka članarine, kazao je Arbanas koji vjeruje da akcije kojima se zadarska HVIDR-a stavila u stanje mirovanja imaju veze i s njihovom odlukom da objave dio registra članstva, budući da mu je od određenih pojedinaca koje nije želio imenovati bilo rečeno da «to nisu trebali napraviti».
– Izgleda da nekome ne odgovara da mi kao najbrojnija HVIDR-a preuzmemo i županijsku HVIDR-u. Vjerojatno zato jer mi imamo i glas, mi volimo i reći, a to i jest ono što udruge trebaju raditi, a ne biti pod nekakvim političkim uzusom i da nemamo pravo glasa i da moramo slušati nečiji diktat, naglasio je predsjednik zadarske HVIDR-e, koja trenutačno broji 600 članova.
U Zadrskoj HVIDR-i ističu da su i ovu tiskovnu konferenciju sazvali prije svega zbog svoga članstva koje ima pravo znati što se događa, pogotovo što je zbog navedenih problema bio usporen i otežan rad s članovima, a zbog statusa mirovanja članovi ne dobivaju više niti iskaznice koje su stizale iz središnjice.
No iz zadarske HVIDR-e članstvu poručuju da se i dalje slobodno obraća u njihove prostorije, koje su u uredovnom vremenu otvorene za članstvo kojemu će svakodnevno pomagati u skladu sa svojim mogućnostima.