Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

“Kamatari” Ilije Mitrovića ne osjećaju se krivima

Autor: Minja Gugić

03.10.2008. 22:00
“Kamatari” Ilije Mitrovića ne osjećaju se krivima


Tri mjeseca nakon tragične pogibije Ilije Mitrovića, zadarski su policajci došli do ove četvorice te ih osumnjičili da su upravo oni krivi što se nesretni čovjek namjerno survao niz liticu fingirajući prometnu nesreću, a zapravo se radilo o suicidu zbog iznuda
Iznošenjem obrane optuženih na Općinskom sudu u Zadru, pred Sudskim vijećem kojim predsjeda Hrvoje Visković, počelo je suđenje Kristijanu Kolovratu (36) iz Zagreba, Željku Erliću (41) iz Tinja i Draženu Adžiću (44) iz Biograda koji se terete zbog čak tri kaznena djela, a riječ je o poticanju na samoubojstvo, iznudi, lihvarskom ugovoru i prijevari zbog čega je počinio samoubojstvo Ilija Ićo Mitrović.
Kolovrat, Erlić i Adžić, koji se nalaze u pritvoru, svoju su obranu odlučili iznijeti odmah na početku sudskog postupka te su se izjasnili kako se ne osjećaju krivima za ono što im se optužnicom stavlja na teret.
Krivim se ne osjeća ni Dalibor Mitrović koji je naknadno bio obuhvaćen istragom i koji se jedini brani sa slobode.
Naime, kada je sudac Mikolčević u cijelosti okončao istragu, taj je spis proslijedio na odluku Državnom odvjetništvu koje je trebalo odlučiti hoće li protiv trojice osumnjičenih podignuti optužnicu ili će, pak, odustati od daljnjeg kaznenog progona.
Tužiteljstvo je, međutim, nakon što je proučilo cijeli spis zatražilo dopunu istrage kojom je potom bio obuhvaćen i Mitrović.
Tri mjeseca nakon tragične pogibije Ilije Mitrovića, zadarski su policajci došli do ove četvorice te ih osumnjičili da su upravo oni krivi što se nesretni Mitrović namjerno survao niz liticu, fingirajući prometnu nesreću, a zapravo se radilo o suicidu.
Podsjećamo, Ilija Mitrović se 11. siječnja ove godine, oko 15 sati svojim kamionom survao niz liticu, a samo nekoliko sati ranije, točnije oko podneva u obrovački poštanski ured, predao je pismo adresirano na njegova oca Radu, koji živi u Zelengradu. U oproštajnom pismu Mitrović je svome ocu objasnio razloge zbog kojih se odlučio na tako stravičan čin. Spomenuo je ime Kristijana Kolovrata od kojega je pozajmio 30 tisuća eura s kamatom od 10 posto te da je Kolovrat na kraju od njega tražio da mu vrati 550 tisuća kuna. Spominje se i, navodna, stravična Kolovratova prijetnja Mitroviću u slučaju da mu ne vrati novac: “Ubit ću te, nabit ću ti dijete na kolac.” Ove prijetnje nisu bile napisane u pismu, a nismo uspjeli saznati kako je policija došla do tih saznanja.
Inače, svakako je zanimljiva činjenica da je Kolovrat bivši kriminalistički operativac PU zagrebačke, s diplomom Više policijske škole.
Policija je još premetačinom kuće Dražena Adžića pronašla i dvije zolje te će on kazneno odgovarati i za nelegalno držanje oružja.
Njih trojica su tijekom 2006. i 2007. godine, iskorištavajući teške imovinske prilike nesretnog Mitrovića, s njim ugovorili novčani zajam i kamate koje su u nesrazmjeru sa zajmom, da bi ga potom silom i ozbiljnim prijetnjama prisilili da takve kamate isplaćuje.
Osjećajući da se nalazi u bezizlaznom položaju, Mitrović je svojim teretnim vozilom namjerno sletio u provaliju i na mjestu poginuo.
Nastavak suđenja zakazan je za 13. ovog mjeseca.