Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Biodizel čeka više cijene nafte

Autor: Siniša Klarica

03.10.2009. 22:00


Predsjednik Nadzornog odbora Tankerkomerca Božo Jusup demantirao je ovih dana sve učestalije glasine da njegova tvrtka odustaje od velikog projekta izgradnje tvornice biogoriva. Podsjetimo, prije godinu dana najavljen je projekt izgradnje tvornice biogoriva u neposrednoj blizini Tankerkomercovog centra TTTR (Terminal i Trgovina Tekućom Robom) koji se nalazi u Gaženici. Projekt je zamišljen na osnovu preuzete EU obveze kojom se Hrvatska obvezuje povećati svoj sadašni udjel biogoriva od 5,7 posto na 12 posto. U protivnom, Hrvatska bi morala plaćati penale.
– Nismo odustali od našeg projekta. Voljom partnera u koje spadaju isporučioci opreme i sirovina, cijeli projekt stavljen je u stanje mirovanja. Razlog nije samo aktualna recesija, nego i situacija na tržištu naftnih derivata. Sadašnja cijena nafte i njenih derivata je preniska i ne daje opravdanje za proizvodnju biogoriva. Čim se cijena nafte stabilizira na 70-80 američkih dolara po barelu, proizvodnja biogoriva postaje zanimljiva i profitabilna, rekao je na početku Božo Jusup.
Jusup dodaje da bi se prema aktualnim poslovnim trendovima situacija trebala stabilizirati sljedeće godine, a projekt svoje tvornice biogoriva, točnije biodizela, Tankerkomerc bi trebao pokrenuti u drugoj polovici 2010. Radi se o investiciji vrijednoj oko 32 milijuna eura kojom bi se napravilo postrojenje za proizvodnju 200.000 tona biogoriva. Sirovine za ovakvo gorivo su uljna repica i palmino ulje. Nakon tehnološkog procesa, osim biogoriva, nastaju i kalijev-fosfat i glicerin koji se može koristiti u farmaceutskoj industriji. Zanimljivo je da se umješavanjem manjeg postotka biodizela u standardni dizel koji se toči na pumpama, značajno poboljšava mazivost goriva, a time i produžuje vijek pojedinim automobilskim sklopovima.