Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Kurobasa zaključio – neistinito svjedočenje nije isto što i laganje!

Autor: Suzana Bandić

03.10.2012. 22:00
Kurobasa zaključio – neistinito svjedočenje nije isto što i laganje!

Foto: Ivan JAMIČIĆ



– Treba razlikovati lažno od neistinitog iskazivanja. Kad osoba laže, to je onda svjesno djelo, dok neistinito iskazivanje može biti namjerno ili nenamjerno. Kako u optužnici ne stoji da je vještak namjerno neistinito iskazivao, valjalo je osloboditi ga od optužbe – Domagoj Kurobasa


Zlatko Jurinić, stalni sudski vještak građevinske struke i zaposlenik u Odjelu graditeljstva Grada Zadra oslobađen je optužbe da je dao lažan iskaz pred Trgovačkim sudom u Zadru u sporu između tvrtki Invest-Zadar i Turisthotel. U obrazloženju presude sudac Općinskog suda u Zadru, Domagoj Kurobasa, kazao je kako postoji više razloga za oslobađajuću presudu.
– U činjeničnom opisu kaznenog djela stoji kako je optuženi iznio neistinit iskaz iz čega ne proizlazi da je riječ o kaznenom djelu. Treba, naime razlikovati lažno od neistinitog iskazivanja. Kad osoba laže, to je onda svjesno djelo, dok neistinito iskazivanje može biti namjerno ili nenamjerno. Kako u optužnici ne stoji da je vještak namjerno neistinito iskazivao, valjalo je osloboditi ga od optužbe – rekao je Kurobasa navodeći još i da je uvidom u zapisnik s Trgovačkog suda utvrđeno kako je raspravni sudac od vještaka uzeo njegove osobne podatke, ali da ga nije propisno upozorio da je davanje lažnog iskaza kazneno djelo. Stoga je zaključio kako onda optuženi Jurinić ne može biti ni odgovoran za iskaz dan pred tim sudom.
Ni očevid, ni mjerenja, ni uzorci…
– Moglo se raditi i o nestručnosti vještaka – pojasnio je Kurobasa nakon čega je stranke u postupku uputio u njihova prava – da se na nepravomoćnu presudu mogu žaliti u roku od osam dana po primitku pisanog otpravka.
– Jurinić je kao vještak u konačnici neistinito naveo zaključak da je realno za prihvatiti iskazanu vrijednost radova po okončanoj situaciji kao stvarnu vrijednost radova, a što je potvrdio i na sudskom ročištu 5. listopada 2007. godine navodeći da je stvarno stanje stvari utvrdio temeljem dokumentacije i po potrebi na mjestu događaja, iako nije izvršio očevide na licu mjesta, niti je proveo neposredna mjerenja, uzeo uzorke ili slične radnje u skladu s pravilima struke, kojima bi se jedino i nedvojbeno moglo zaključiti odgovaraju li radovi prikazani u okončanoj situaciji stvarno izvedenima – dakle, kao vještak u postupku pred sudom dao lažan nalaz i mišljenje – stoji u optužnom prijedlogu ODO-a Zadar.
15 milijuna kuna štete, radna mjesta u pitanju
Na Trgovačkom sudu u Zadru u tijeku je ovršni postupak u kojemu Invest-Zadar od Turistholela potražuje iznos od oko 7,5 milijuna kuna. Trgovački je sud upravo temeljem vještačkog nalaza Zlatka Jurinića donio prvostupanjsku presudu u korist Invest-Zadra, a Visoki trgovački sud istu je i potvrdio. Pravna opunomoćenica Turisthotela Mila Petričić, procijenila je kako je šteta radi Jurinićeva vještačkog nalaza, kojeg drži neistinitim i činjenično neutemeljenim, oko 15 milijuna kuna. To je cijena svih troškova koji bi mogli koštati ovu tvrtku, a i dovesti u pitanje radna mjesta njezinih zaposlenika.


 STRUČNA EKSPERTIZA S LAŽNIM PODACIMA




Općinsko državno odvjetništvo protiv Jurinića je, podsjetimo, podnijelo optužnicu još u ožujku prošle godine tereteći ga da je tijekom kolovoza 2007. godine u svojstvu stalnoga sudskog vještaka građevinske struke izradio nalaz i mišljenje gdje je naveo neistinite podatke. Riječ je o sudskom predmetu koji se pred Trgovačkim sudom u Zadru vodio između izvođača građevinskih radova – tvrtke Invest Zadar d.o.o. i Turisthotela d.o.o. kao investitora.
Tvrtka Invest Zadar tužila je Turisthotel zbog neisplate iznosa od gotovo 7,5 milijuna kuna pa je taj slučaj dospio na zadarski Trgovački sud. Jurinić je kao sudski vještak za građevinu dobio rješenje suda da provjeri te navode nakon čega je on u svojoj stručnoj ekspertizi iznio lažne podatke iz kojih je bilo jasno da nikada nije izišao na teren, iako je jedino na taj način mogao utvrditi stvarno stanje.