Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Pročelnica Upravnog odjela Grada Paga ne osjeća se krivom zbog “muljaža”!

Autor: Minja Gugić

03.10.2012. 22:00
Pročelnica Upravnog odjela Grada Paga ne osjeća se krivom zbog “muljaža”!


Optužena je da je primila “lovu” kako bi ishodovala građevinsku dozvolu, potom da je izradila lažnu građevinsku dozvolu te digla hipotekarni kredit na način da je banci dostavila krivotvorene isprave o vlasništvu nad nekretninama koje je stavila pod hipoteku


Nakon što je prije više od sedam godina podignuta optužnica protiv 54-godišnje dipl. pravnice Ankice Kern zbog “muljaža” u vrijeme dok je radila kao pročelnica Upravnog odjela za poslove lokalne samouprave i uprave Grada Paga, jučer se prvi put na Županijskom sudu u Zadru pred Sudskim vijećem Marijana Bitange imala priliku izjasniti o krivnji.
– Nisam kriva ni po jednoj od četiri točke optužnice- rekla je Kern. Ona više nije na svom radnom mjestu, odnosno suspendirana je do okončanja ovog postupka. Prema optužnici zadarskog tužiteljstva koju u ovom slučaju zastupa jedan od zamjenika županijskog državnog odvjetnika Radovan Marijanović i koja je jučer pročitana, Kern se tereti da je primila “lovu” kako bi što prije ishodovala građevinsku dozvolu za gradnju vikendice obitelji Gubo.
Naime, kako stoji u optužnici, nakon što je Josip Gubo kupio građevinsko zemljište koje je bilo u vlasništvu samostana svete Margarite i to uz pomoć Ankice Kern koja je zastupala samostan, on ju je “znajući gdje ona radi zamolio da na njegovo ime ishodi građevinsku dozvolu za gradnju apartamana i dao joj je na ruke pet tisuća tadašnjih DEM-a, a zatim joj je po povratku u Švicarsku gdje živi i radi, na njezin devizni račun još uplatio gotovo 20 tisuća švicarskih franaka radi isplate kupoprodajne cijene zemljišta i poreza na promet. Potom joj na njezino traženje za troškove građevinske dozvole još u par navrata uplaćivano po par tisuća ‘švicaraca’ i DEM-a” – stoji u optužnici.
U kolovozu 2001. godine Kern je Gubi predala, prema tezi tužiteljstva, krivotvorenu građevinsku dozvolu koju je potpisala i ovjerila službenim pečatom Grada Paga. Gubo je shvatio da je prevaren kada je nakon dvije godine krenuo tražiti priključak za struju i vodu. Naime, tada je saznao kako na njegovo ime nikada nije izdana nikakva građevinska dozvola niti su u vezi nje uplaćivani bilo kakvi iznosi. Kern se stoga tereti da je nakon što je izvršila uplatu kupoprodajne cijene zemljišta i poreza na promet, ostatak od najmanje 80 tisuća kuna zadržala za sebe.
Werner Branke zvao se investitor čije je ime izbrisala te tako izradila lažnu građevinsku dozvolu jer je umjesto njegovog imena upisala ime Josipa Gube, “promućkala” brojeve zemljišnih čestica i to sve opet pečatirala službenim pečatom Grada Paga krivotvoreći i potpise voditelja tog postupka i predstojnika Pododsjeka.
Na kraju optužnice još piše kako je Kern zbog podizanja hipotekarnog kredita primjenom računalne tehnologije izradila lažni izvadak iz zemljišnih knjiga Općinskog suda u Pagu te rješenje istog suda. To je sve ovjerila skeniranjem isprave s neistinitim podacima te ovjerila skeniranjem otiska službenog pečata paškog Općinskog suda te potpisa svog kolege referenta.
VIŠE U TISKANOM IZDANJU