Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Uzrok stradanja vatrogasaca – fenomen iznenadnog zapaljenja plinova i eruptivni požar!

Autor: Minja Gugić

03.10.2012. 22:00
Uzrok stradanja vatrogasaca – fenomen iznenadnog zapaljenja plinova i eruptivni požar!


Radi se o fenomenu izgaranja nehomogene plinske smjese te potom eruptivnom požaru. Nikada prije u Hrvatskoj tako nešto nije zabilježeno. U sudnici je jučer prikazana 3D animacija požara te fotografije vatrogasaca i mjesta na kojem su se iskrcali, a koje je svojim digitalnim aparatom prije stradanja snimio – Ivica Crvelin


Uzrok stradanja vatrogasaca na otoku Kornatu je prirodna pojava, odnosno fenomen koji je vrlo rijedak i kojoj u Hrvatskoj nikada prije, a ni do sada nije zabilježen. Radi se o izgaranju nehomogene plinske smjese te nakon toga eruptivnom požaru. Prema saznanjima i analizi stručnjaka ti su prirodni fenomeni zabilježeni do sada jedino u Australiji i na Korzici.
To je ono svakako najvažnije i najzanimljivije što se moglo čuti jučer u sudnici Županijskog suda u Zadru u nastavku suđenja protiv 44-godišnjeg Dražena Slavice koji je optužen za niz propusta koji su doveli do stradanja 12 njegovih kolega iz Šibenika, Vodica i Tisnog tragičnog 30. kolovoza prije pet godina na otoku Kornatu.
Pred Sudskim vijećem Borisa Babića više od četiri sata je trajalo ispitivanje jednog od članova tima stručnjaka koji su obavili multidisciplinarno vještačenje uzroka nastanka požara. Radi se o Slobodanu Kocijanu, dipl. ing. kemijske tehnologije i stalnom sudskom vještaku za požare i esplozije, koji je zajedno sa svojim kolegama gotovo osam mjeseci nakon tragedije radio na vještačkom nalazu koji je jučer prezenitiran u sudnici. Osim toga, prikazana je i 3D animacija požara te fotografije vatrogasaca i mjesta na kojem su se iskrcali, a koje je svojim digitalnim aparatom prije stradanja snimio – Ivica Crvelin.
Iznimno rijetki prirodni fenomeni
– U ovom je slučaju riječ o fenomenu iznenadnog zapaljenja plinova i kao uzrok požara isključujemo sve drugo osim prirodne pojave. I vještački smo nalaz sačinili temeljem dokumantacije iz sudskog spisa te odlaskom na mjesto tragedije, a rukovodili smo se sistemom eliminacije. Pod pojmom prirodna pojava podrazumijevamo zapaljenje nehomogene plinske smjese te eruptivnog požara. Ne postoje signali koje bi vatrogasci mogli uočiti, a koji bi ih mogli upozoriti na nastajanje te nehomogene plinske smjese – strpljivo je pojašnjavao i odgovarao na pitanja tužitelja Zvonka Ivića vještak Kocijan.
Dalje je pojašnjavao kako je požar počeo u klancu, a onda je došao u kotlinu i dizao se te je na tom svom putu prešao u eruptivni požar. Eruptivni požar, kako je pojasnio stručnjak, ovisi o strukturi vegetacije i o geografskom položaju mjesta. Takva vrsta požara u pravilu se događa u klancima kada je teren pod određenim nagibom.
Da nisu ušli u kotlinu, možda ne bi stradali
– Da nisu ušli u kotlinu, nego da su ostali na mjestu gdje su se iskrcali vjerojatno ne bi stradali. Eruptivni požar je izazvao velika oštećenja vatrogasaca po cijelom tijelu. Plinovi i pare su bili nošeni jakim vjetrom, a vatrogasci su ostali zarobljeni u prostoru klanca. Kod puhanja vjetra iz smjera jugoistoka bio je nošen dim preko cijelog otoka, a sakupljao se u klancu stvarajući tzv. virtualni strop. Velika količina ugljičnog monoksida uzrok je izgaranja nehomogene plinske smjese i kasnije eruptivnog požara – rekao je vještak Kocijan.
Dodao je kako u takvim okolnostima nastaju i vrlo visoke temperature koje se mogu kretati od 1.200 do 1.800 stupnjeva Celzijevih, ovisno o mješavini plina sa zrakom. Tada je dovoljno tek nekoliko sekundi da se zapali oprema koja potom izaziva opekline po cijelom tijelu.
– Kvalitetu vatrogasnih odijela utvrdili smo čitanjem nalaza naših kolega – vještaka iz Centra za krim vještačenja ‘Ivan Vučetić’ u Zagrebu, pa o tome ja ne mogu detaljno govoriti. U svakom slučaju, obična radna odijela koja nose vatrogasci nisu za požare. Zna se da su za intervenciju potrebna vatrogasna odijela otporna na visoke temperature – zaključio je vještak za požare i eksplozije.
Suđenje se nastavlja za tjedan dana.


Uzorci zraka i divlje kruške tužitelja Ivića




Osim vještaka Kocijana jučer je trebala biti ispitana i vještakinja Marija Pandža, prof. kemije i biologije, koja je trebala govoriti između ostalog i o vegetaciji na otoku Kornatu. Međutim, s obzirom na to da je tužitelj Ivić svojim pitanjima “rešetao” njezinog kolegu satima, predsjednik Sudskog vijeća Boris Babić ju je zamolio da dođe ne sljedeću raspravu. Kao i obično, niti jedno od pitanja nije bilo vezano uz optužnicu protiv Dražena Slavice, osim možda pitanje o opremi koju su kobnog dana vatrogasci imali sa sobom. Jedno od pitanja tužitelja Ivića je bilo: Jeste li uzimali uzorke zraka te može li preživjeti stablo divlje kruške u takvim uvjetima?
Čedo Prodanović je postavio samo jedno pitanje, a to je: Je li možda uzrok požara fosforna bomba ili možda curenje kerozina iz helikoptera. No, vještak Kocijan je takvu mogućnost isključio.