Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Životne priče bivših ovisnika pružaju nadu da postoji izlaz iz pakla droge

Autor: Suzana Bandić

03.10.2012. 22:00
Životne priče bivših ovisnika pružaju nadu da postoji izlaz iz pakla droge

Foto: Velimir BRKIĆ



Priče tih mladića svjetlo su na kraju tunela za sve roditelje ovisnika jer zorno pokazuju da izlaz iz pakla droge postoji i da je on isključivo u terapijskoj zajednici, a ne na metadonskoj ili kakvoj drugoj zamjenskoj terapiji, smatra Ivanka Ledenko, predsjednica Nade


Nakon što su u nedjelju posjetili terapijsku zajednicu Cenacolo u Međugorju, članovi Udruge za suzbijanje zlouporabe droga i pomoć obiteljima ovisnika Nada vratili su se u Zadar puni dojmova.
Dirljiva Dejanova priča
– U zajednici trenutačno boravi 80 mladića smještenih u pet kuća. Ono što je nas roditelje najviše dojmilo jest srdačnost, sloga i mir koji vladaju među tim mladićima. Svi su oni prošli pakao droge, dodirnuli dno, kušali “život ulice” i na koncu našli utočište tu, u terapijskoj zajednici. Kako je to izgladalo, posvjedočila su nam dvojica mladića, čija nas je životna priča zaista dirnula, ali nam i napunila srca nadom da izlaza iz tog pakla droge ima, kazala nam je predsjednica Nade Ivanka Ledenko. Svjedočanstvo koje je ispričao 27-godišnji Dejan pamtit će, kaže, još dugo.
– Iskreno i otvoreno taj je mladić s nama podijelio svoje najgore trenutke u životu. Ispričao nam je kako je bio na rubu propasti i smrti, beznađa iz kojeg je izišao samo zahvaljujući ulasku u zajednicu. Njegova priča slična je pričama mnogih drugih mladića i djevojaka ovisnika, a opet je drugačija, keže Ledenko prisjetivši se samog početka Dejanove priče o prvim danima u zajednici.
Dobio je “anđela čuvara” koji mu je prvih dana, dok je prolazio kroz apstinentsku krizu, strašno išao na živce. Vrijeđao ga je, omalovažavao, psovao, a njegov ga je “anđeo” strpljivo nadzirao, tješio i trpio sve te njegove ispade bez pogovora. Štoviše, na sve to odgovarao je toplim riječima i prijateljskom ljubavlju. Upravo ta nesebična i ničim uvjetovana ljubav Dejanu je dala snagu da izdrži do kraja.
“Anđeo čuvar”
– Ispričao je kako mu je taj mladić danas najbolji prijatelj i kako njemu duguje zahvalnost što uživa u svakom trenutku svog života. Rekao je i kako njemu nije bio problem skinuti se s droge, već izliječiti dušu i da to ne bi uspio bez svog “anđela čuvara” i ostalih u zajednici od kojih je nakon dugo vremena osjetio ljubav i toplinu. Iza Dejana je sada već pet godina života u zajednici, ispričala je Ledenko ponavljajući kako su životne priče tih mladića svjetlo na kraju tunela za sve roditelje ovisnika jer zorno pokazuju da izlaz iz pakla droge postoji i da je on isključivo u terapijskoj zajednici, a ne na metadonskoj ili kakvoj drugoj zamjenskoj terapiji.
Članovi Udruge Nada mladićima iz Cenacola donijeli su darove, među kojima i veliki “multipractic” koji će im zasigurno olakšati pripremanje hrane za njihovu mnogobrojnu zajednicu.
– Zahvaljujemo Igoru Orloviću, vlasniku trgovine Vlado, koji nam je izišao u susret i donirao razne prehrambene i higijenske proizvode koje smo tim momcima odnijeli na dar. Također, zahvaljujemo i gospođi koja je željela ostati anonimna, a koja je poklonila “multipractic”, rekla je Ledenko u ime roditelja okupljenih u zadarskoj udruzi Nada.