Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Ljuba Topalović: “Nema veće sreće, nego kad se rodi živo i zdravo dijete”

03.10.2013. 22:00
Ljuba Topalović: “Nema veće sreće, nego kad se rodi živo i zdravo dijete”


Bila je Stara godina i ona je odradila svoju posljednju smjenu u rađaonici zadarske Opće bolnice. Ujutro, tog 1. siječnja 1990. godine pozdravila se sa svim svojim kolegicama i liječnicima i tiho, bez slavlja i bilo kakve pompe otišla u mirovinu nakon punih 36 godina radnog staža kao – primalja.
Ljuba Topalović, 84-godišnja umirovljenica danas priznaje kako joj se srce steglo i suze su navirale, ali nije bilo vrijeme za slavlje. Već tada u zraku su se osjećala neka teška nadolazeća vremena, a njoj je bilo jedino važno da je svoj radni vijek odradila pošteno i s puno ljubavi, baš onako kako je jedino i znala.
O njoj su svojevremeno pisale i novine nazivajući je majkom Zadrana, a ona je 1987. godine za svoj rad dobila i Nagradu Grada.
Zadar je beskrajno zavoljela, iako je rođena u jednom malom mjestu – Ivanjskom Boku u okolici Siska. Došla je posve sama, kao 20-godišnjakinja s jednim malim kuferom i tada je prvi puta u svom životu vidjela more.
– Bilo je to poratno vrijeme. Živjela sam sama s majkom i u toj dobi, kao mlada djevojka, htjela sam nešto učiniti od svoga života, trebalo se dalje školovati i početi raditi. Poslala sam molbu u Zadar 1952. godine da me prime u Primaljsku školu. Kada sam dobila pozitivan odgovor nisam znala gdje je Zadar. Jedan moj rođak i ja smo ga tražili na karti – smije se Ljuba.
Prvo zaposlenje joj je bilo 1954. godine u Zemuniku i bila je terenska babica, a u zadarskoj Općoj bolnici se  zaposlila 1956. godine i ostala do mirovine.
Bila je na porodu tisućama i tisućama djece od koji su mnogi danas poznati Zadrani – glumci, pjevači, političari, a porodila je mnogu djecu svojih kolega zadarskih ginekologa. Dovezli bi žene na porod i krenuli kući, a njima bi rekli: “Ne brinite se, u dobrim ste rukama”.
– Toliko su povjerenje imali u nas babice. Ne znam je li i danas to tako. Neka su druga vremena. Možda čak i premlade djevojke počnu raditi, odmah iz škole. U moje vrijeme uvjeti za upis u Primaljsku školu su bili da imaš najmanje 20 godina i da si rodila, jer se smatralo da samo onaj tko je prošao iskustvo rađanja može i razumjeti druge žene – pojašnjava sestra Ljuba.