Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

BBB-i divljali u Karinu

Autor: Marija Knežević

03.11.2008. 23:00
BBB-i divljali u Karinu


Romana Benaković (50) s gorčinom se prisjeća 23. kolovoza ove godine. Taj dan iz Obrovca se spustila u Karin kako bi u moru „liječila” svoju bolesnu nogu, odnosno stopalo koje joj je još uvijek nagnječeno. Kad se vraćala s plaže uz cestu je zatekla uznemirujući prizor.
– Bili su odjeveni i ošišani kao skinheadsi. Jedan je divljao automobilom po livadi, a ostali su urlali i mahali palicama. Vikali su da je Karin četnički, da u njemu žive samo četnici i da ga treba zapaliti – započela je priču Romana.
– Nisam mogla vjerovati svojim očima i ušima. Zastala sam i viknula im da odu odakle su došli i pitala ih odakle im pravo to vikati. Oni su tada počeli vikati na mene i nazivali me babom i četničkom kurvom. Jedan od njih krenuo je prema meni. S poda sam pokupila komad žbuke i, misleći pogoditi njega, pogodila sam automobil.
Nakon toga uslijedila je scena za koju se ni u najluđim snovima nije nadala doživjeti.
– Taj koji je krenuo prema meni udario me šakom u bradu. Pala sam na pod i udarila glavom u asfalt. Počeo me gaziti nogama. Tada sam pala u nesvijest – priča Romana dodajući kako su joj kasnije ispričali kako su se nasilniku pridružila ostala četvorica te su je, u nesvjesti, nastavili cipelariti. U pomoć su joj tada priskočili N.G. i E.D. iz Karina, koji su se našli u blizini. Pokušavajući je podignuti s poda i sami su dobili batine, a gore je prošao N.G. koji i sada, gotovo dva i pol mjeseca nakon nemilog događaja, ima bolove u ramenu.
Tek kasnije Romana je saznala da se tog kobnog dana na Stanovima igrala utakmica između Zadra i Dinama. Petorica navijača nakon utakmice na putu u Zagreb zaustavili su se u Karinu. Pili su u lokalnom kafiću i nakon toga „navijali” uz cestu. Nakon incidenta su pobjegli, a policija ih je sustigla u Benkovcu. Utvrđeno je da se radi o M.T. (31), I.Š. (20), M.C. (24), T.K. (21) i D.L. (21). Sva petorica su iz Zagreba. Alkotestom je utvrđeno da su svi osim T.K. bili u alkoholiziranom stanju. Najviše alkohola izmjereno je u krvi D.L., čak 2.13 promila.
Nakon tri dana Romana je uspjela ustati iz kreveta. Pojavile su se tada i gotovo crne modrice na kuku, prsima u koljenima, od kojih se neke još uvijek vide.
Romana Benaković je 80 postotni invalid, ima tumor na kralježnici i kreće se pomoću štaka ili štapa. Živi od 613 kuna mirovine. Razvojačena je hrvatska braniteljica.
– Status braniteljice još mi nije riješen, no nadam se da će se uskoro i to riješiti – kaže.
Izlazak u medije više od dva mjeseca nakon što je pretučena objašnjava razočaranjem u hrvatsko pravosuđe. Tek dva mjeseca nakon incidenta slučaj je dospio na prekršajni sud. Romana napadače tuži i od njih traži odštetu.