Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Hoće li se pokajati za svoje zlodjelo?

Autor: Minja Gugić

03.11.2008. 23:00
Hoće li se pokajati za svoje zlodjelo?


Nesreća se dogodila 30. svibnja ove godine na Jadranskoj cesti kada je Perica Kolega s čak 2,26 promila akohola u krvi na pješačkom prijelazu “pokosio” djevojčice od deset i 11 godina, a nakon toga pobjegao s mjesta nesreće
Perica Kolega, 44-godišnjak iz Zadra danas u 11 sati trebao bi sjesti na optuženičku klupu Općinskog suda u Zadru pred Sudsko vijeće kojim će predsjedati Marijan Bitanga, ujedno i predsjednik toga suda kako bi odgovarao zbog kaznenog djela izazivanja prometne nesreće u pijanom stanju te bijega s mjesta nesreće.
Nesreća, koja je zadarsku javnost ostavila bez riječi, dogodila se 30. svibnja ove godine kada je Perica Kolega s čak 2,26 promila alkohola u krvi, na pješačkom prijelazu pregazio dvije djevojčice u dobi od deset i 11 godina. Srećom djevojčice nisu smrtno stradale, ali su bile teško ozlijeđene i jedva su preživjele. Da cijeli slučaj bude još gori, nakon što ih je pregazio, Kolega je pobjegao s mjesta nesreće.
Podsjećamo, djevojčice su bezbrižno prelazile cestu na Jadranskoj cesti u blizini ugostiteljskog objekta “Sabunjar”, a pijani Kolega je dojurio svojim sivim “opelom” iz smjera Bibinja, nije se zaustavio na crvenom svjetlu koje je za njega vrijedilo na semaforu i nesretne je djevojčice doslovce pokosio.
Nakon toga dao se u bijeg i nastavio je jurnjavu, ali su ga policajci uspjeli sustići i uhvatiti već nakon jednog kilometra, na križanju kraj Intermoda.
Kad je uhvaćen i on je zatražio liječničku pomoć zbog slomljene lijeve ruke, koju je držao naslonjenu na otvorenom prozoru i upravo je njome pri velikoj brzini “zakačio” jednu od svojih žrtava.
Djevojčice su u rekordnom roku vozilom Hitne pomoći prebačene u zadarsku Opću bolnicu, gdje su se liječnici jedno vrijeme zbog teških ozljeda čak borili za život starije djevojčice.
Sve se ipak sretno završilo i djevojčice su danas dobro, ali će nedvojbeno “ožiljke” i psihičke traume, kao posljedicu stravičnog šoka koji su doživjele, nositi cijeloga života.
Protiv Perice Kolege koji je, kako smo saznali, i sam otac troje djece, zadarska policija je potom najprije podnijela kaznenu prijavu zbog izazivanja prometne nesreće.
Krajem srpnja, Općinsko državno odvjetništvo u Zadru podnijelo je i optužni prijedlog kojim se Kolega tereti za izazivanje prometne nesreće s namjerom i “nepružanje pomoći unesrećenima nakon prometne nesreće”. Prema Zakonu mogla bi mu biti izrečena kazna od najmanje šest mjeseci do pet godina zatvora.