Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Solari za uštedu i očuvanje planeta

03.11.2011. 23:00
Solari za uštedu i očuvanje planeta


Natječaj je objavljen 18. listopada, a kako doznajemo iz gradske uprave, dosad je pristiglo šest prijava. Natječaj je raspisan za 17 kućanstava, a otvoren je do 1. veljače 2012. godine


Radi bolje energetske učinkovitosti i prelaska što većeg broja kućanstava na izvore obnovljive energije, Grad Zadar je opet objavio natječaj za sufinanciranje solarnih kolektorskih sustava na administrativnom području Grada Zadra.
Prihvatljivi troškovi ulaganja su 33.333 kune, a u financiranju prihvatljivih troškova Grad Zadar sudjeluje sa 30 posto prihvatljivih troškova (do 10.000 kuna), a Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sa 36 posto (do 12.000 kn). Kako stoji u natječaju, korisnici čiji su troškovi nabave i ugradnje sustava veći od iznosa prihvatljivih troškova, dodatne troškove financiraju sami.
Na primjeru jednog građanina koji je iskoristio ovaj natječaj prošle godine, a koji smo posjetili u travnju, sve je platio 45 tisuća kuna, a od Grada i Fonda je dobio ukupno 22 tisuće kuna, dakle gotovo pola. Na prizemnici od 100 kvadrata, ugradnjom solara, samo prošle zime je uštedio oko 2.000 kuna.
Za razliku od prošlog natječaja, kad su se sredstva mogla dobiti na osnovi predračuna, ovaj put se sredstva dobivaju nakon ugradnje solarnih kolektorskih sustava.
Natječaj je objavljen 18. listopada, a kako doznajemo iz gradske uprave, dosad je pristiglo šest prijava. Natječaj je raspisan za 17 kućanstava.
Po realizaciji projekta korisnici sredstava dužni su jednom godišnje u razdoblju od pet godina izvještavati Grad Zadar o učincima projekta, to jest o potrošnji električne energije, a na temelju dostavljenih podataka Grad Zadar će Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost dostaviti rezultate provedbe programa smanjenja emisija CO2.
Natječaj je otvoren do 1. veljače 2012., a ponude će se otvarati svakog prvog u mjesecu do završetka natječaja. Svi detalji oko kriterija i uvjeta vezani za natječaj mogu se saznati u gradskoj upravi.