Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Zadar ima problem neaktivnog civilnog sektora

03.11.2011. 23:00
Zadar ima problem neaktivnog civilnog sektora


Lokalni i državni proračuni u budućnosti će biti sve manji izvor financiranja vaših projekata, kazao je okupljenim predstavnicima udruga i ostalih organizacija civilnog društva


Osim kulture i sporta, u Zadru se već godinama suočavamo s problemom neaktivnosti civilnog sektora u zadnjih pet godina. Zato mi je jako drago da vas danas ovoliko vidim, da je puna vijećnica, kazao je Davor Lonić, pročelnik Upravnog odjela za razvoj i europske procese Zadarske županije. Obećao je da će nastaviti besplatne edukacijske radionice za realizaciju sredstava Europske unije.
– Lokalni i državni proračuni u budućnosti će biti sve manji izvor financiranja vaših projekata, kazao je okupljenim predstavnicima udruga i ostalih organizacija civilnog društva koji su u Veliku vijećnicu Doma županije došli na tribinu “Programi unije (Programi zajednice) – mogućnosti za organizacije civilnog društva”.
Stanka Cvrk Orešković iz Središnjeg ureda za razvoj, strategiju i koordinaciju fondova Europske unije govorila je o programima Unije.
– Hrvatska sudjeluje u četiri programa Unije putem sklopljenih međunarodnih sporazuma, memoranduma o razumijevanju i za sudjelovanje u njima plaća godišnju članarinu. Provodimo godišnju analizu sudjelovanja u ovim programima i ona je svake godine sto do sto pedeset posto viša u odnosu na uplaćena sredstva, kazala je.
Istaknula je program “Kultura”, “Europa za građane” i “Mediji” u kojima građani mogu sudjelovati. Za detaljnije informacije o natječajima, prijavnicama, korisnici se mogu obratiti nacionalnim kontakt-točkama koje su smještene u resorima odnosno resornim ministarstvima.
Zagreb i kontinentalna Hrvatska po pitanju iskorištavanja fondova napreduju, dok Dalmacija i Slavonija zaostaju. Zadar u cijeloj priči nije na visokoj razini, kazala je Cvrk Orešković.
Bila je ovo jedna u nizu tribina, okruglih stolova i tematskih predavanja koje Županijski savjet za europske integracije Zadarske županije u suradnji s Ministarstvom vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske organizira u sklopu informativne kampanje i priprema za referendum za ulazak Hrvatske u Europsku uniju.