Mnogi gurmani će reći kako je Sukošan među popularnijim gastro mjestima na priobalju, poznat po brojnim konobama i restoranima.
– Sukošan je zapravo centar gastronomske ponude u Zadarskoj županiji, uvjeren je Neven Nadinić.
Glavne karakteristike kuhinje su svježe namirnice, jednostavna priprema s veoma malo začina, bez previše eksperimentiranja.
Sve začinjeno ćakulom
– Žurimo na marendu. Danas se sprema friška srdela na gradelama i blitva na maslinovom ulju, govori poveće društvo žureći se na marendu nakon svakodnevne jutarnje ćakule kod mesnice na autobusnom stajalištu.
Kriza i recesija vratile su i jeftinije marende u restorane. Ovdje u restoranima uz Jadransku magistralu jeftine tripice, gulaš ili fašol s kobasicom i pancetom sve su traženije marende.
– Marende su primjerene vremenu i socijalnoj situaciji. Pun pijat je 30 kuna, rekao je Darko Keran iz jednog restorana.
Pritom dodaje kako je kuhinja vezana uz tradiciju, a odlikuje je ekonomičnost, umjerenost, odijeljenost sezonskih jela, uporaba svježih namirnica, maslinovog ulja i domaćeg začinskog bilja.
– Otac je sa svojim društvom često išao na marendu u Sukošan, i to na tripice, gulaš ili na lešo meso posoljeno sa krupnom soli. Bilo je i drugih marendi, ali to su bile tri o kojima se najviše pričalo, navodi Marko Knežević iz Zadra dok čeka svoju porciju tripica.
Pritom njegov kolega Toni Zrilić, koji se gosti s gulašom, naglašava kako su tripice bile najdraže jelo njegovog oca.
– Hrana je ukusna, jednostavna i jeftina. Vrlo je vjerojatno da za te novce nećete naći ništa jednako dobro uzduž i poprijeko, tvrdi mjesni pekar Pjeter Rajmonda Kolgjeraj dok se s Bibinjcem Josipom Karabanom Čipom priprema marendati.
Priča o tripicama
Sukošan je poznat po svom kultnom čufritu, janjećim tripicama s nogicama, od pamtivijeka glavnom predjelu pečenoj janjetini s ražnja na svim momačkim i djevojačkim večerama.
– Naravno i po junećim tripicama za koje mnogi Zadrani zbog te slasne marende potegnu do nas u Sukošan, govore Željko, Neven, Joso, Tonči, Drago, Toni, Miro, Bene, Dragan i drugi iz društva ispred Veseljaka.
Sam naziv jela tripice dolazi od francuskog jela tripe, a u našim krajevima ovo jelo je još poznato i pod imenima: fileki, tripe, škembići, dropci, burag, vampi.
– Ovdje su kuhane tripice “ka knjiga”, jednoslojne, višeslojne, jednostavno neodoljive. E da, nikako ne zaboravite vino, bez njega bi ovo bila krnja priča, uvjerava nas Bene.
U Sukošanu je, kažu, običaj da se obvezno prije posluživanja pospu ribanim parmezanom.
Pojam marende se razlikuje od sjevernjačkog gableca. Marenda je i više od samog jela.
– Atmosfera u sukošanskim konobama i restoranima je sasvim domaćinska, opuštena. Dobiva se dojam obiteljskog okupljanja neke velike sukošanske obitelji, uvjeravaju nas ugostitelji.
najnovije
najčitanije
Hrvatska
OBJAVA NA FACEBOOKU
HDZ: “Ako je mogla Europa, mogli su nam i Milanović i njegovi jataci čestitati na pobjedi”
Hrvatska
predsjednik dp-a
Penava otkrio što je bilo na sastanku DP-a: “U jednoj stvari nam je čak SDP i bliži od HDZ-a”
Košarka
NBA
Miami bez Butlera protiv Chicaga
Nogomet
Hrvatski korijeni
Panamski mediji tvrde da su Hrvatska i Panama u utrci za sinom nekadašnjeg njemačkog reprezentativca
Hrvatska
POTRES
Sjevernu Tursku pogodio potres magnitude 5,6
Zadar
TUŽNA VIJEST
Preminuo bivši profesionalni košarkaš i trener Denis Skitarelić
Zadar
HEP JAVLJA
INFORMIRAJTE SE! Brojne ulice u Zadru sutra ostaju bez električne energije
Zadar
LIJEPA PRIČA
KONAC DJELO KRASI Zadranka Matea Ljubanović u Norveškoj ispisuje uspješnu poduzetničku priču
Hrvatska
DRŽAVNO IZBORNO POVJERENSTVO
Prebrojano je 99,74 posto glasova. HDZ preko noći dobio jedan dodatni mandat, IDS ga izgubio
Županija
PODRŠKA S JUGA