Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Shizofrenija suvremnog društva u kojem nitko nikog ne sluša

03.11.2016. 23:00
Shizofrenija suvremnog društva u kojem nitko nikog ne sluša


Gotovo do posljednjeg mjesta ispunjena velika dvorana Hrvatskog narodnog kazališta Zadar dočekala je jedan sat i petnaest minuta dugu predstavu Na kraju tjedna redatelja Bobe Jelčića.
Predstava nas vodi kroz priču članova srednje klase koji dovode u pitanje pitanja stabilnosti temelja našega građanskog društva. Nakon raspada ideologija, na našim prostorima nestalo je starih i dugo čuvanih načela, novih još nema na vidiku, a na površinu izranjaju nove, neostvarene želje, dok je duboko u ljudima prisutan bijes i strah.
Pažljivo profiliranim i uvježbanim akcijama glumaca i glumica, koji male geste unutarnjih psiholoških motivacija prenaglašavaju uspostavljajući kod apsurda, ono je što publiku drži “budnom” od početka do kraja predstave, a u tome svemu ulogu igra i svjetlo za publiku, koje je upaljeno za cijelo vrijeme trajanje predstave.
Rekli bismo da jasne teme nema, ali se radi o shizofreniji suvremenog društva, gdje nitko nikoga ne sluša, svi su sami u svojoj priči, a progovaraju o korupciji, neuklopljenosti, mogućem preljubu, nepodnošenju svakodnevice…
Kao što ime predstave kaže, radnja se događa na kraju tjedna, u petak, kada osmero likova traži vrijeme za opuštanje nakon pet radnih dana. Imaju dobre, stalne poslove i zarađuju dobro, a u petku kao početku vikenda nalaze vrijeme kada odvajaju trenutak za sebe. Sjede na garnituri u dnevnom boravku i sve kreće sitnim razgovorima o svakodnevnim stvarima. U nastavku predstave, čim se malo dublje zagrebe, na vidjelo izlaze osjećaji, frustracije, tjeskobe…
U predstavi glume Livio Badurina, Ana Begić Tahiri, Jadranka Đokić, Goran Grgić, Ivan Jončić, Damir Markovina, Vanja Matujec i Bojan Navojec. Bobo Jelčić jedan je od najuspješnijih i najnagrađivanijih hrvatskih redatelja i ovo je njegova prva predstava rađena za Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu. Praizvedena je 21. studenoga 2015. 
Zadarskoj publici nije se bilo teško poistovjetiti sa svakodnevnim problemima likova koje su iznijeli na pozornici, a glumačka ostvarenja na kraju su nagradili velikim pljeskom.