Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Francuski kuhari tunu makli sa menija

Autor: Marija Knežević

03.12.2009. 23:00
Francuski kuhari tunu makli sa menija

Foto: Ivan JAMIČIĆ



S namjerom da zaštite ugrožene vrste ekolozi su se na međunarodnom sastanku u Brazilu složili da na sjevernom Atlantiku i Mediteranu u 2010. godini smanje dozvoljeni izlov tune za čak 40%
Francuski kuhari prve klase obvezali su se da će Bluefin tunu i ostale ugrožene vrste maknuti sa menija, bez obzira na cijenu.
– Budući je polovica ribe koja se pojede u Europi naručena i konzumirana u restoranima, bilo je vrijeme da vodeći kuhari nacija koje vole jesti zauzmu svoj stav, kaže jedan od najboljig francuskih kuhara, Olivier Roellinger.
Roellinger, poznat i priznat zbog svojih jela od ribe i morskih trava u Bretagni, maknuo je Bluefin tunu sa svog menija prije pet godina.
– Mi imamo odgovornost prema onima koji su zaduženi za prehranu ljudi; kuharima ali i majkama, pa čak i očevima, i moramo ih usmjeriti na pravi put. Moraju biti svjesni da je more ugroženo, ističe Roellinger.
Ekolozi kažu kako Bluefin tuni prijeti istrebljenje zbog prekomjernog izlova. Žele da trgovinu tom tunom zabrani CITES, UN-ovo tijelo koje donosi zakone o trgovanju zaštićenim vrstama.
Kad je u siječnju ove godine vlasnik ugostiteljskog objekta Sushi bar u Hong Kongu kupio 128 kilograma tešku japansku Bluefin tunu po rekordnoj cijeni od 817 $/kg, to je zaokružilo ribarsku zaradu na čak 100.000 $. Stabilna cijena tune na burzi ribe Tokyo godinama je bila 55 $ /kg, ali zbog deseterostruko slabijeg ulova u usporedbi s prijašnjim godinama cijena nekontrolirano raste. Uz drastičan pad ponude sa 40 tuna dnevno na svega tri po burzovnom danu, i nesmanjenu potražnju renomiranih restorana za ovom delicijom, još tada se očekivala trajna borba vlasnika uglednih restorana na licitacijama i održavanje visoke cijene.
Bluefin tuna se u Jadranskom moru lovi od sredine travnja do sredine listopada, sa stankom 15.07. do 15.08. kada je lovostaj. Spada među najveće i najmoćnije ribe koje nastanjuju ocean. Sjvernoatlantska Bluefin tuna je jedina vrsta tune koja je značajna za hrvatsko gospodarstvo i njegov izvoz u Japan.
S namjerom da zaštite ugrožene vrste ekolozi su se na međunarodnom sastanku u Brazilu složili da na sjevernom Atlantiku i Mediteranu u 2010. godini smanje dozvoljeni izlov tune za čak 40%. Pretpostavke su da će riba koju jedemo iz mora nestati do 2050. godine.
– Mi kuhari smo odigrali svoju ulogu u ovoj katastrofi. Ljudi obično na ribarnicama kupuju ribu koju su ranije pojeli u restoranu. Zato je moja logila da u ponudi imamo druge vrste ribe, koje nisu ugrožene, kako bismo utjecali na ljude i njihov izbor, kazao je kuhar Gale Orieux za AFP.
Mnogi cijenjeni svjetski kuhari, poput Joela Robuchona i Alaina Ducassea koji imaju 18 i 14 prestižnih Michelinovih zvjezdica, tunu su sa svojih menija makli prije nekoliko godina. Ipak, uz brojne sushi barove koji cvjetaju u Japanu, najvećem svjetskom konzumentu tune, kuhari su svjesni da vode nezahvalnu bitku.
– Moramo prosvjetljavati ljude individualno. Ovo moramo učiniti da spasimo tune, kaže Orieux.


 FRANIČEVIĆ: BESMISLEN POTEZ


Vlasta Franičević, načelnica odjela za akvakulturu Zadarske županije, ne dijeli mišljenje s francuskim kuharima.
– Mislim da je ovaj potez posljedica jednostrane informiranosti i cijelog niza akcija koje su poduzimale raznorazne “zelene” udruge i organizacije, i to ne slušajući drugu stranu. Nakon zadnjeg sastanka u Brazilu na kojem su se donijele nove mjere svi su bili zadovoljni. Poslušali su se svi savjeti i sva upozorenja znanstvenika najviših razina, i mislim da je takav potez kuhara u ovom trenutku potpuno nepotreban. Nije došao u pravo vrijeme niti nosi pravu poruku.
Svjesna je, ipak, ugriženosti tuna.
– Tuna jest ugrožena, ali “brazilske” mjere koje su usvojene i stupaju na snagu 2010. uistinu obećavaju, naravno ukoliko ih se budemo pridržavali, opstanak tune. Postupkom kuhara će se samo dalje stvarati negativno opće mnijenje. Ulovna sezona smanjena je na svega 30 dana, a kvote za ukupno 40%. Smanjuju se i kapaciteti ribolovne flote, u nekim državama i za više od nekoliko desetina posto. To su drastične mjere koje su svi prihvatili.
Hrvatska je, kaže Franičević, dokazala kako poštuje pravila.
– Hrvatska također prihvaća te mjere i mi od iduće godine također imamo restrikcije. Mi se uistinu toga držimo, bili smo jedna od dvije države koje su uspjele dokazati da poštuju svoje mjere. To se dokazuje najprije statistikom, videozapisima, satelitskim i međunarodnim inspekcijskim nadzorom… Nema prostora za varanje, ističe Franičević.