Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Izrada nove zemljišno-katastarske knjige

Autor: Branko Božić

03.12.2009. 23:00
Izrada nove zemljišno-katastarske knjige

Foto: Branko BOŽIĆ



Zbog važnosti projekta za budući ukupni razvoj ražanačke općine, načelnik Dragutin Miočić je sve prisutne na sva tri spomenutim skupa na kraju pozvao da se bezrezervno uključe u njega. Zamolio ih je također da svu svoju bližnju rodbinu razasutu diljem svijeta obavijeste o ovom poslu kako bi se i oni posredno ili pak neposredno uključili u sve ove aktivnosti


Izrada nove zemljišno-katastarske knjige za K.O. Radovin kojom su još osim Radovina obuhvaćena mjesta Krneza, Podvršje, Mataci, Ljubač, Ljubački Stanovi, Jordani i Stojići, bila je glavna tema zborova mještana održanih u školskim učionicama u Krnezi, Radovinu i Ljupču. Okupljanje mještana inicirala je općinska uprava u Ražancu s načelnikom Dragutinom Miočićem, a zbog važnosti teme skupovi su neočekivano dobro bili posjećeni.
Povijesni projekt
Pored načelnika Miočića i njegovih suradnika donačelnika Nediljka Jovića, predsjednika OV-a Predraga Duševića, pročelnika Jedinstvenog Upravnog odjela Damira Jordana, tajnika Marija Vigana, općinskih vijećnika te predsjednika MO-a, u radu skupova sudjelovali su čelnici Geodetskog zavoda iz Rijeke s direktorom dipl. ing. geodezije Davorom Delačem, tvrtke koja je inače ovaj posao vrijedan 7 milijuna kuna dobila na javnom natječaju. Pozivu su se također odazvali Srećko Lukin iz zadarskog Katastra, kao i stručnjaci zadarske projektantsko-geodezijske tvrtke Aces s Boženom Rumenićem, koja će isto tako sudjelovati u ovom poslu.
– Nakon odgledanog 20-minutnog filma, koji je prikazan u sva tri mjesta, putem kojeg su se nazočni upoznali s cijelim projektom, njegovom važnošću, kao i njegovom neposrednom provedbom na terenu na pitanja okupljenih odgovarali su načelnik Miočić i direktor Delač. Njih dvojica su uz ostalo naglasila da je riječ o povijesnom projektu koji se realizira ponovno nakon 150 godina to jest vladavine Austro-Ugarske u ovim našim prostorima, pomoću kojeg će svaki vlasnik svoje zemljište konačno moći uknjižiti na sebe za samo 4.000 kuna.
Brzo do vlasničkog lista
Novac će se moći uplatiti i u četiri rate u razdoblju od dvije iduće godine. Za mještane je ovo bila prigoda da postave brojna pitanja, a ona su se uglavnom odnosila na cijenu, vrijeme početka realizacije posla na terenu, ukupnu površinu, rješavanje pitanja međusobnih međa, poljskih puteva, društvenog zemljišta i tako redom. Inače, kako se čulo, projekt kreće već ovih dana tako što će svim vlasnicima zemljišta biti uručeni određeni upitnici te dani ugovori na potpis. Mještani već mogu krenuti s određenim poslovima na svojim parcelama, posebno obilježavanjima, koje će biti snimljeno iz zraka 1. ožujka 2010. godine. Ako sve bude teklo po planu i čitav projekt bi se trebao privesti kraju u iduće dvije godine, kada će vlasnici zemljišta navedenih mjesta u K.O. Radovin umjesto dosadašnjega čekanja zemljišnog vlasničkog lista i po nekoliko godina isti taj vrijedni dokument moći dobiti za nevjerojatnih deset minuta.
Zbog važnosti projekta za budući ukupni razvoj ražanačke općine, načelnik Dragutin Miočić je sve prisutne na sva tri spomenutim skupa na kraju pozvao da se bezrezervno uključe u njega. Zamolio ih je također da svu svoju bližu rodbinu razasutu diljem svijeta obavijeste o ovom poslu kako bi se i oni posredno ili pak neposredno uključili u sve ove aktivnosti.