Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Vrančić: Nemam snage skinuti spornu ploču

Autor: Siniša Klarica

03.12.2009. 23:00
Vrančić: Nemam snage skinuti spornu ploču

Foto: Adam VIDAS



Predstavnici obitelji pokojnog hrvatskog branitelja Rajka Loze sastali su se jučer u gradskoj vijećnici u Zadru sa zadarskim gradonačelnikom Zvonimirom Vrančićem. Točnije, na sastanak su došle tri sestre i zet pokojnog branitelja, a povod je bila namjera uklanjanja spomen ploče na mjestu pogibije Rajka Loze koja se nalazi ispred područne ispostave Državne uprave.
Lozo je kao pripadnik 3. imotske bojne poginuo u 24. godini života i to 5. listopada 1991. u akciji napada na vojarne u Zadru. Sahranjen je nekoliko dan kasnije u rodnim Poljicama kod Imotskog. Međutim, njegova obitelj je još 1996. postavila spomen ploču na kojoj se kaže da je Lozo bio hrvatski vitez, ali i ustaški sin. Grad Zadar želio je zamijeniti ploču s prikladnijim natpisom i postaviti je na primjerenije mjesto, ali je to toliko uzrujalo članove obitelji koji su jučer otvoreno i atmosferi povišenih emocija, iskazali nezadovoljstvo tom namjerom gradskih vlasti u Zadru. Posebice su spomenuli žrtve svoje obitelji koja se u Drugom svjetskom ratu borila na strani NDH i ustaša.
 – Gradska vlast u Zadru i ja kao gradonačelnik jasno se ograđujemo i ne prihvaćamo tekst na spomen-ploči koji se odnosi na ustaštvo. Međutim, s obzirom na okolnosti pogibije Rajka Loze, kojeg je ubio snajperski metak s okolnih zgrada, ali i stradavanje cijele obitelji Lozo u ovim našim hrvatskim nesrećama, a koju su mi kroz suze predstavile sestre pokojnog branitelja, ja nisam imao snage nasilno maknuti ploču s onog mjesta na kojoj se sada nalazi i to je moja preporuka, rekao je ukratko nakon sastanka gradonačelnik Zvonimir Vrančić.