Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Janković otišao u Lepoglavu i prije pravomoćnosti presude na svoj zahtjev

03.12.2010. 23:00
Janković otišao u Lepoglavu i prije pravomoćnosti presude na svoj zahtjev


Janković je u ožujku ove godine na Županijskom sudu u Zadru osuđen na šest godina zatvora zbog kaznenog djela ratnog zločina nad civilnim stanovništvom Zemunika Gornjeg i Jagodnje Donje tijekom listopada i studenog 1991. godine


Iako je sjednica sudaca Vrhovnog suda Republike Hrvatske na kojoj je donesena konačna i pravomoćna presuda u slučaju Nedeljka Jankovića zbog kaznenog djela ratnog zločina održana prije mjesec i pol dana, Županijski sud u Zadru do kraja ovog radnog tjedna, njihovu odluku još nije primio.
Naime, Nedeljko Janković (37) zvani Neđo je 16. ožujka ove godine na Županijskom sudu u Zadru nepravomoćno osuđen na šest godina zatvora zbog kaznenog djela ratnog zločina nad civilnim stanovništvom Zemunika Gornjeg i Jagodnje Donje tijekom listopada i studenog 1991. godine. Vrijeme suđenja proveo je pritvoru zadarskog Istražnog centra, a sada je u Lepoglavi. On je, kako smo saznali, 30. srpnja ove godine na svoj zahtjev na što ima zakonsko pravo, tražio da ide na izdržavanje kazne i prije pravomoćnosti presude.
Kaznu zatvora u trajanju od šest godina, Jankoviću je prije devet mjeseci izrekla predsjednica Sudskog vijeća Županijskog suda u Zadru, Dijana Grancarić koja je u obrazloženju presude tada naglasila kako je dokaznim postupkom nedvojbeno utvrđeno da je optuženi Janković kriv jer je zajedno sa Slavkom Đokićem koji je u bijegu, vršio brutalno zastrašivanje Hrvata kako bi ih natjerao da napuste svoje domove i područje tzv. Republike Srpske Krajine.
– Optuženi Janković je točno znao u kojim su kućama mještani hrvatske nacionalnosti jer se prije svog pohoda dobro raspitao. Nije bio motiviran stjecanjem imovinske koristi, već mu je prvenstveni cilj bio zastrašivanje, maltretiranje i teroriziranje Hrvata kako bi oni napustili svoje domove. Njegovu je obranu ovo Sudsko vijeće ocijenilo nevjerodostojnom. On se naime, najprije branio kako je riječ o već presuđenom slučaju zbog čega je odslužio kaznu u trajanju od dvije godine. Međutim, riječ je o Vojnom sudu u Kninu u vrijeme dok je Knin bio okupiran i tada je bio osuđen zbog kaznenog djela razbojstva i dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom. Kasnije se pred ovim Sudskim vijećem branio kako u Zemuniku i Jagodnji nikad nije bio – objasnila je tada presudu Dijana Grancarić.
Janković je inače, već bio sedam puta pravomoćno osuđivan u vremenskom razdoblju od 1993. do 2006. godine i to zbog imovinskih delikata, kaznenih djela s elementima nasilja, zapuštanja i zlostavljanja maloljetne osobe te je zbog toga osuđen na sveukupno više od 15 godina zatvora. S obzirom na to da neke kazne nije izdržao za njim je na snazi i tjeralica u susjednoj Srbiji.


 OPTUŽNICA ZADARSKOG TUŽITELJSTVA




Janković se još na prvoj raspravi održanoj početkom ove godine izjasnio kako se ne osjeća krivim, a njemu se optužnicom stavljalo na teret da je kao pripadnik “180. motorizirane brigade u sastavu IX. korpusa JNA” sam i zajedno sa Slavkom Đokićem koji je u bijegu, provodeći velikosrpsku ideju vojnog osvajanja i izdvajanja dijela teritorija Republike Hrvatske, kako je pisalo u optužnici, “vršio brutalno zastrašivanje Hrvata kako bi ih natjerao da napuste svoje domove i područje tzv. Republike Srpske Krajine, primjenjivao mjere zastrašivanja i terora te pljačkao i uništavao imovinu civilnog stanovništva” – glasila je optužba zadarskog tužiteljstva.