Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

Donat i Stošija na kovanici od jednog eura!

03.12.2011. 23:00
Donat i Stošija na kovanici od  jednog eura!


Kovanice eura imaju u svim zemljama isto lice, no naličje je dizajnirano u svakoj zemlji drugačije. Bez obzira na to iz koje zemlje potječu, odnosno kako im izgleda naličje, sve kovanice eura vrijede u svim zemljama Europske monetarne unije
 Zadarski sv. Donat i katedrala sv. Stošije nalazit će se na kovanici od jednog eura, ako je vjerovati fotografiji koju je objavio srpski portal „Dveri”. Navodno je serija kovanica “hrvatskog eura” posvećena ulasku Hrvatske u Europsku uniju 2013. godine kada bi trebala ući u optjecaj, a tisuću primjeraka kovano je u Europskoj središnjoj banci u Frankfurtu. Zaštitni znaci Zadra i zadarskog kraja našli bi se tako na osnovnoj jedinici hrvatskog eura.
Za komentar smo upitali prof. Božu Mimicu, kulturologa, povjesničara, nakladnika i numizmatičara koji je dosad izdao desetak knjiga s tematikom nacionalne numizmatike.
– To je vrlo afirmativno za Zadar, da se njegovi zaštitni znaci, Donat i Stošija, nalaze na osnovnoj kovanici od jednog eura po kojoj se računaju druge apoene. Sv. Stošija je zadarska katedrala, a sv. Donat spomenik nulte kategorije i u kršćanstvu i u arhitekturi, kaže Mimica.
Proces odlučivanja o tome što će biti na apoenima u Hrvatskoj odvija se u dva koraka. Država najprije raspiše natječaj na koji se moraju prijaviti najmanje tri rada, a zatim nacionalna komisija odlučuje koji će od ponuđenih radova prihvatiti.
– Isto je tako bilo u devedesetima s hrvatskim dinarima i kasnije s hrvatskom kunom, pojasnio je Mimica.
Kovanice eura imaju u svim zemljama isto lice, no naličje je dizajnirano u svakoj zemlji drugačije. Bez obzira na to iz koje zemlje potječu, odnosno kako im izgleda naličje, sve kovanice eura vrijede u svim zemljama Europske monetarne unije.
Kovanica od jednog eura pokazala se najreprezentativnijom za pojedinu naciju odnosno državu, pa se na njima nalaze simboli ili ljudi koje bez sumnje povezujemo sa „zemljom porijekla”. Talijani na jednom euru tako imaju Leonardovog Homo Vitruvianusa, Austrijanci Mozarta, Francuzi heksagon kojeg okružuju riječi poznate krilatice „sloboda, bratstvo, jednakost”, Njemci nacionalni simbol orla, Nizozemci kraljicu Beatrix, Grčka sovu koja je kopija s Drahme iz 4. stoljeća prije nove ere…