Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Napokon sanacija biogradskog gata

Autor: Velimir Brkić

03.12.2012. 23:00
Napokon sanacija biogradskog gata

Foto: Velimir BRKIĆ



Započeli su radovi na najurušenijim i najopasnijim dijelovima gata. Vrijednost radova je oko 250.000 kuna, kazao je Ivan Knez, gradonačelnik Biograda na Moru, dodajući kako je Grad do sada za potrebe izrade dokumentacije, ishođenje lokacijske i građevinske dozvole izdvojio oko 600.000 kuna
Kapitalni projekt sanacije glavnog gata na biogradskoj rivi u vrijednosti od 14 milijuna promjenom državne vlasti našao se u svojevrsnoj pat poziciji. A shodno konstataciji premijera Zorana Milanovića da se zbog ekonomske krize “koja će trajati” Hrvatska nalazi u izvanrednom stanju, najvjerojatnije je odgođen na neodređeno vrijeme.
Da bi se se izbjegle moguće nesreće na oronulom gatu kojem prijeti potpuno urušenje, Grad je zajedno sa Zadarskom županijom odlučio poduzeti najnužniju sanaciju.
Stopirani svi projekti u sklopu EIB III
– Dok čekamo sanaciju koju možemo zahvaliti razumijevanju Zadarske županije, župana Stipe Zrilića i njegovih suradnika, započeli su radovi na najurušenijim i najopasnijim dijelovima gata. Vrijednost radova je oko 250.000 kuna, kazao je Ivan Knez, gradonačelnik Biograda na Moru, dodajući kako je Grad do sada za potrebe izrade dokumentacije, ishođenje lokacijske i građevinske dozvole izdvojio oko 600.000 kuna.
Zbog svakodnevnog propadanja i urušavanja, gat u staroj luci neposredna je opasnost i za građane i za turiste. Stoga su Grad i Županija poduzeli korake te se za pomoć obratili nadležnim ministarstvima kako bi se taj problem konačno kvalitetno riješio za dobrobit svih.
– O nužnosti sanacije dotrajalog biogradskog mula zadnjih godinu dvije često se govorilo na aktualnim satovima Županijske skupštine, podsjeća Knez.
Svjesni lošeg stanja gata i moguće opasnosti od urušavanja. Naime, prije nekoliko godina inspekcija sigurnosti pomorske i unutarnje plovidbe Ministarstva mora i Lučke kapetanije u inspekcijskom nadzoru zabranila je pristup kamionima.
– Projekt sanacije je protekle godine u tadašnjem ministarstvu Božidara Kalmeta dobio zeleno svjetlo u sklopu projekta EIB III, namijenjenog za razvoj infrastrukture na otocima i u priobalju. Nažalost, svi projekti u sedam obalno-otočnih županija iz programa EIB III su stopirani. Mi smo jednostavno morali krenuti u sanaciju da se, ne daj Bože, ne bi dogodilo neko zlo, objašnjava biogradski gradonačelnik.
Statička i građevinska sanacija
Ukupna vrijednost rekonstrukcije i sanacije mula dugog oko 80 metara iznosila bi oko 14 milijuna kuna, od čega je 80 posto iznosa trebala pokriti Europska investicijska banka, dok je preostalih 20 posto ostalo na Županijskoj lučkoj upravi i Grad Biograd.
– Prvi parobrod pristao je uz gat 1881. Zadnji znatniji radovi na produženom glavnom gatu s odgovarajućim gazom bili su na početku prošlog stoljeća, 1913. godine, još za vrijeme Austro-Ugarske, navodi Knez.
Dok se Biograd turistički brendira kao grad u srcu Jadrana te se iz godine u godinu potvrđuje kao vrhunska destinacija, gat u staroj jezgri ne samo da je pravo ruglo već je iz dana u dan sve opasniji za bilo koga tko se nađe u njegovoj blizini. I dok u prijašnjoj i sadašnjoj Vladi RH ministarstva mijenjaju nazive pa i ministre, sudbina starog biogradskog gata koji sve brže propada se ne mijenja.
– Biograđani i turisti, nažalost, dobro znaju u kakvom se katastrofalnom stanju gat nalazi već godinama, u pitanje je doveden bilo kakav prihvat brodova i uopće njegovo korištenje. O samom značenju ovog zahvata u gradu koji je turistički orijentiran i koji godišnje ostvaruje milijun noćenja, nije potrebno posebno govoriti, poručio je Ivan Knez.
Rekonstrukcija gata u prvom redu podrazumijeva njegovu statičku i građevinsku sanaciju. Prema projektu “Pomgrad inženjeringa” iz Splita, kad se jednom uz pomoć Vlade RH ili EU fondova krene u sveubuhvatnu obnovu, neće se mijenjati sadašnji gabariti niti će se povećati operativni dio.