Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Radnici postaju potrošna roba

03.12.2013. 23:00
Radnici postaju potrošna roba


Laburisti upozoravaju na novi paket zakona, posebno imjene Zakona o radu koji zaposlene stavljaju na raspolaganje kapitalu do krajnjih granica – 56 satni radni tjedan i rad do 67 godine života
Pod nazivom Još nije prekasno, zadarski laburisti pokrenuli su jučer akciju kojom žele upozoriti na paket zakona kojim Vlada želi dodatno obespraviti sve građane, napose radnike, nezaposlene i umirovljenike. Kako je rekao Marko Vidučić povjernik Hrvatskih laburista – Stranke rada za Zadarsku županiju Građanima će se na Branimirovoj obali kod mosta, dijeliti leci i propagandni materijal.
–    Krajnje je nekorektno da se ljude tjera da rade do 67 godine. Posebice na visoku nezaposlenost mladih ljudi. Tržište rada posebice je nepovoljno za mlade ljude a ovim će uvjeti rada postati još gori. Također je tu i rad na kupone i nejasno definiranje jednostavnih poslova. Sve skupa daje široke ovlasti gospodarstvenicima da iskorištavaju radnike te mislimo da je ovim paketom zakona vlada štiti financijske centre moći, rekao je na početku Marko Vidučić.
Vidučić upozorava, a što je inače otisnuto na letku kojeg djele aktivisti ove stranke, kako paket zakona znači da će građani ubuduće morati raditi 56 sati tjedno, bez definirane preraspodjele radnog vremena. I žene i muškarci pravo na odlazak u redovnu mirovinu stjecat će tek sa 67 godina života, a do odlaska u mirovinu radit će na kupone povremene poslove, bez bilo kakve sigurnosti radnog mjesta.
–    Novim Zakonom o radu predviđa se mogućnost da radnici odlukom poslodavca moraju raditi i 56 sati tjedno. Radnik će za ovakvu preraspodjelu morati potpisati poseban pristanak, a prema zakonu ne smije biti kažnjen ako odbije raditi više od 48 sati tjedno. No, budući da poslodavac i radnik nisu u jednakom položaju, realno je za očekivati da će poslodavci pokušati iskoristiti svoj položaj i tražiti od radnika da mu odrađuje praktički dnevnicu i pol, a da se mnogi radnici neće usuditi takav zahtjev odbiti, kazivao je Vidučić očekujući da će se barem dio građana probuditi budući da je u zadnje vrijeme bio okupiran nekim nevažnim stvarima.
Stoga laburisti s Branimira upozoravaju građane da će, ne pobune li se na vrijeme, ovakvim zakonima ionako slabo tržište rada biti potpuno razoreno.