Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Šampioni Nadina – Marić, Jokić, Glavić i Kutija

03.12.2016. 23:00
Šampioni Nadina – Marić, Jokić, Glavić i Kutija


Dobra kvaliteta grožđa, dobra tehnologija vina i više struke u podrumima odrazilo se na bolju kvalitetu vina koja se poboljšavaju iz godine u godinu, kazao je Ante Grubišić
Dodjelom nagrada i priznanja protekle subote u Nadinu je završena osma po redu Degustacija mladih vina i maslinovih ulja. Na ovogodišnjoj manifestaciji bilo je 138 uzoraka vina i čak 96 uzoraka maslinovog ulja, gotovo dvostruko više nego protekle godine.
– Prezadovoljni smo sa sve većim brojem uzoraka. To nam je pokazatelj da iz godine u godinu rastemo, kazao je Tomislav Glavić, predsjednik Udruge vinara i vinogradara Nadin koja u suradnji i uz potporu Grada Benkovca organizira ovaj prestižni događaj.
U konkurenciji ulja šampion je Ivica Marić iz Zagrada, sela između Nadina i Raštevića koji je za svoje ulje sorte levantinka osvojio 105 bodova.
– Imamo 90-ak maslina posađenih 2001. godine u Zagradu. Nagrađenu levatinku smo brali 15. studenoga. Ubrali smo 1.500 kilograma koje smo preradili kod Biloglava u Zemuniku. Masline su “platile” 15 posto, kazao je šampion Ivica koji je u Nadin došao zajedno s ocem Šimom i bratom Marinom, rekao je je vidno ponosni i 38-godišnji Ivica Marić.
Šampionska titula u kategoriji crnih vina pripala je vinu Syrah, obrta KER-VIN, Tomislava Glavića. Šampion bijelih vina je Pošip Vinarije Jokić iz Lišana Tinjskih.
– Na izuzetno povoljnom položaju između Velebita i jadranske obale, točnije u Lišanima Tinjskim, na 13 hektara je posađeno oko 60.000 trsova. U proizvodnji nema pesticida, nema umjetnih gnojiva, kaže enologinja Dragana Šulentić, naglašavajući pritom ekološku komponentu svih njihovih vina.
Već tradicionalno dodijeljene su i posebne nagrade za autohtone sorte. Najbolje vino od maraštine ima Vinarija Jokić iz Lišana Tinjskih, a najbolje ocijenjena plavina je vinara i benkovačkog gradonačelnika Branka Kutije iz Lisičića.
Na analizu je predano 96 uzoraka maslinova ulja, od čega je čak 38 zlatnih. Ocjenjivanje je provedeno kroz 15 sjednica panela na kojem je sudjelovalo 16 stručnjaka, članova Profesionalnog panela Udruge senzorskih analitičara maslinovog ulja Olea iz Zadra.
Zlatne medalje za crna i bijela vina
Zlatne medalje kod crnih vina za Cabernet Sauvignon osvojili su Poljak vina iz Zadra, dvije medalje pripale su Vinariji Škaulj iz Nadina, za Cabernet Sauvignon, Merlot PZ MasVin iz Polače za Merlot, Cabernet Sauvignon Ive Glavić iz Nadina, Merlot Ane Škaulj iz Nadina i
Slavko Vrsaljko iz Nadina, a za Syrah Branko Arbanas iz Smilčića i Dom za stare i nemoćne Ivan Pavao II. Biljane Donje.
Za bijela vina zlatnu medalju Muškat je osvojio Branko Kežmat iz Slane kod Ludberga kao i za Manckon Bijeli, dok je za Cuve zlatnu medalju osvojio Darko Gača iz Sesveta Ludbreških.
Zlatne medalje za maslinova ulja
Vinko Vrsaljko (Nadin), Dragica Parenta (Biljane Donje), Mladen Kevrić (Zadar), OPG Željko Grgorinić (Pula), Vojko Škopić (Ugljan), Joso Anić (Zadar), Željko Gundić (Dubravice), Josip Kulaš (Polača), Borislav Pedić (Zadar), Jordan Mikula (Zadar), OPG Mate Dušević ( Ljubač), Damir Buntić (Vodice), Josip Pavlica (Zadar), OPG Milenko Zagorac (Polača), Krešimir Atelj (Zadar), Uljara “Nonno Bruno” (Banjole), Vjeko Mitrović (Sikovo), Ante Ivković (Zadar), OPG Miodrag Deša (Zadar), Mario Crnobori (Banjole), Damir Buntić (Vodice), Mile Vrsaljko (Nadin), Šime Pavičić (Škabrnja), Milivoj Šestan (Zemunik Gornji), OPG Zlatko Raos (Split), Vojko Škopić (Ugljan), Luka Ikić (Gorica), Vinko Vrsaljko (Nadin), Ivan Vrsaljko (Nadin), Branko Kutija (Lisičić – Gradina), Branko Kutija (Lisičić – Dolac), Marin Matešić (Zadar), Ante Bratanović (Suhovare), Tihomir Zelić (Vrana), OPG Zvonimir Vlatković (Zadar), Tomislav Gurlica (Škabrnja), Damir Vicković (Zadar).