Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Zriliću dvije godine i mjesec dana, a Kelemenu dvije i pol godine zatvora

04.01.2011. 23:00
Zriliću dvije godine i mjesec dana, a Kelemenu dvije i pol godine zatvora


Paola Zrilića se teretilo da je Kelemenu prodavao “speed” i to u pakiranjima od 50 grama te da je u svom domu uzgajao marihuanu. Kelemen se teretio da je drogu kupovao od Zrilića da bi je potom i sam prodavao na zadarskom narkotržištu


Krajem prosinca  prošle godine, Vrhovni sud  Republike Hrvatske u cijelosti  je potvrdio presudu dvojici  zbog droge, koju je sredinom  ožujka 2009. godine donio  predsjednik Sudskog vijeća  Županijskog suda u Zadru,  Boris Babić.
Naime, riječ je o Paolu Zriliću (24) i Jurici Kelemenu  (29), obojica iz Zadra, koji su  proglašeni krivima zbog uzgoja marihuane i preprodaje  “speeda” te su im izrečene zatvorske kazne, pa je tako prvooptuženom u ovom slučaju  Paolu Zriliću potvrđena zatvorska kazna u trajanju od  dvije godine i mjesec dana,  dok je Kelemenu potvrđeno  dvije godine i šest mjeseci boravka iza rešetaka.
U obrazloženju presude,  koju su suci Vrhovnog suda  prihvatili, sudac Babić je istaknuo kako nije mogao prihvatiti prvotnu optužnicu u kojoj se navodilo da je  Kelemen  kupovao opojnu drogu od Zrilića, jer za to nisu postojali  nikakvi materijalni dokazi niti  je sud tijekom dokaznog postupka to uspio utvrditi. Dakle, postojala je samo Kelemenova riječ protiv Zrilićeve,  a koju je ovaj dao u svom  iskazu policajcima kada su ga  sa 16 paketića “speeda” zatekli  ispred stambene zgrade na Bilom brigu gdje inače stanuje.
Zrilić je kažnjen zbog uzgoja dviju stabljika marihuane  zbog daljnje prodaje, a Kelemen za posjed i preprodaju  16 paketića speeda te također  zbog uzgajanja marihuane i  nedozvoljenog držanja puške,  vojničkog noža i streljiva koje  su mu, nakon što je s drogom  uhvaćen na ulici u blizini zgrade u kojoj stanuje, pronašli  policajci u pretresu stana.
Ovaj je sudski postupak  okončan na doista neuobičajen način jer je Zrilić prije  izricanja presude svečanim  glasom izjavio Sudskom vijeću  kako je voljan ostati i dalje u  pritvoru ukoliko ga sud proglasi krivim. No, sudac Babić  mu je ipak, pritvor ukinuo obzirom da je unutra proveo vrijeme od punih deset mjeseci.
 Prema optužnici zadarskog  tužiteljstva, Paula Zrilića  se  teretilo da je od prosinca 2007.  godine pa do početka svibnja  2008. godine u Zadru, u najmanje pet navrata Kelemenu  prodao sintetičku drogu amfetamin, odnosno “speed” i to  u pakiranjima od 50 grama, za  što mu je Kelemen  plaćao dvije i pol tisuće kuna po paketu,  a i on je u svom domu uzgajao  marihuanu. Kelemen se, prema optužnici, teretio da je  drogu kupovao od Zrilića da  bi je potom i sam prodavao na  zadarskom narkotržištu. Kod  njega je pronađena jedna plastična kutijica sa 16 paketića  “speeda” ukupne težine 13,2  grama.