Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Ovakav film trebalo je snimiti i prije

04.01.2012. 23:00
Ovakav film trebalo je snimiti i prije


Film ima svoju poruku, a ona je da ne smijemo biti gnjevni niti nasilni na sve koji su drukčiji od nas. Film su pogledali moja žena i djeca i svidio im se. Nisam dugo bio u kinu pa su mi na tom velikom platnu svi izgledali kao divovi, a zapravo su svi osim Navojca moje visine, ispričao nam je barba Šime


U filmu “Parada” koji nakon dva tjedna prikazivanja u hrvatskim kinima obara rekorde gledanosti, glume i dva Zadranina. Umjetnik Šime Gržan i glazbenik Momir Buterin poznatiji kao Momo Beduin dali su svoj obol manjim ulogama u filmu koji “na ovoim prostorima”, kako se to voli reći, već mijenja povijest. I to ne samo onu filmsku.
Iz samog naslova je shvatljivo kako je tematika filma vezana uz homoseksualnost odnosno gay paradu kojom se pripadnici homoseksualne manjine žle potvrditi u društvu i boriti se protiv diskriminacije s kojom se često, ponekad i na najbrutalniji mogući način, susreću.
– Preporučio me Jure Aras. Ti ljudi iz filma tražili su statiste i došao sam u kino Pobjeda jer je tamo bila audicija, i izabrali su me, kaže Momo.
On u filmu statira u istom dijelu kao i Šime Gržan. Priča, naime, vodi dva beogradska “prijatelja”, četnika Limuna i “pedera” Radmila na neimenovani hrvatski otok, u potragu za ustašom Rokom kojeg glumi Goran Navojec.
Tamo se sretnu na pitoresknom dalmatinskom trgu, u kafiću “Oluja” pred kojim je preparirani medvjed. Upravo na terasi tog kafića, kao gost koji pije pivo i gleda svoja posla, statira Momo Beduin. Taj trg zapravo se nalazi u Obrovcu gdje je ekipa na snimanju boravila nekoliko dana.
– Nije bilo nikakvog foliranja ni “glume”, dobro smo se zabavili. Ekipa je bila super, svi su se ponašali kao da smo profesionalci. U Obrovcu je policija čuvala snimanje ali nije bilo neke potrebe, sve je bilo u redu, kaže Momo i ističe kako mu je drago što je sudjelovao na snimanju.
– Drago mi je da je ovakav film snimljen i mislim da ga je trebalo snimiti i prije.
Film se u Zadru dva tjedna prikazivao u čak četiri termina, a prikazivanje se nastavlja i u tjednu koji je pred nama. U Hrvatskoj ga je, prema najnovijim podacima koje smo dobili iz Blitz Cinestara, pogledalo 30.602 ljudi, od toga prvog dana prikazivanja njih 1.500. U Srbiji ga je u mjesec i pol dana pogledalo preko 250.000 ljudi.
Preporuku za obojicu kolegama s filma dao je Juraj Aras, glumac zadarskog Kazališta lutaka koji je već neko vrijeme angažiran na snimanju serije “Ruža vjetrova”.
Dosta je ubijanja i nasilja
– Homoseksualci mogu biti ovakvi ili onakvi, ali i njima i nama je više dosta ubijanja i nasilja. Nemam ništa protiv nikoga. Film ima svoju poruku, a ona je da ne smijemo biti gnjevni niti nasilni na sve koji su drukčiji od nas. Film su pogledali moja žena i djeca i svidio im se. Nisam dugo bio u kinu pa su mi na tom velikom platnu svi izgledali kao divovi, a zapravo su svi osim Navojca moje visine, ispričao nam je barba Šime.
Njemu ovo nije prva uloga, dosad je statirao u nekoliko domaćih filmskih ostvarenja i nekoliko serija. Osim po ulogama i fotografiji, barba Šimu znao i po stihovima “Rakovi, školjke, morske alge i mnogo, mnogo kamenog cvijeća, na grobu mome, umjesto svijeća, svjetleće ribe držat će stražu” koje Marijan Ban recitira u pjesmi “Jugo”.
– Na snimanju mi je bilo izvrsno. Nismo se uopće razlikovali kao Hrvati, Slovenci, Srbi, Makedonci… Svi su govorili svojim jezikom i jako smo se fino razumjeli. Bio sam kasnije na premijeri u Zagrebu, kaže Gržan.
Film je sniman ovo ljeto na nekoliko lokacija u Hrvatskoj, Srbiji, Makedoniji… Glavnu ulogu, lika po nadimku Limun, utjelovio je poznati srpski glumac Nikola Kojo. Uz njega glume još i Goran Navojec, Dejan Aćimović, Toni Mihajlovski…
– Ostao mi je u nezaboravnom sjećanju taj redatelj, Dragojević. Znam po nekim snimanjima na kojima sam ranije sudjelovao kako redatelji znaju biti nervozni, burno reagiraju i psuju… Srđan Dragojević je bio jako fin i jednostavan i na snimanju i na promociji. U Zagrebu mi se odmah srdačno javio, imam ovu bijelu bradu pa me se lako prepozna, kaže barba Šime.
On u filmu glumi Rokovog oca koji se nađe u nevolji jer mu se magarica “puli” (koti) a nijedan od sinova mu ne može pomoći; jedan je gadljiv, drugoga je strah… U pomoć mu tada priskače beogradski homoseksualac Radmilo i priča sretno ide dalje…
– Da vam pravo kažem, nisam imao pojma o čemu se u filmu točno radi. Vidio sam scenarij samo za moju ulogu. Ali nema veze, sviđa mi se film!