Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Prilazni put fontani imat će oblutke kao Park V. Nazora

04.01.2017. 23:00
Prilazni put fontani imat će oblutke kao Park V. Nazora


U Arbanasima su nedavno završili radovi na izgradnji kanalizacijske mreže, započeli su radovi na dovršenju obnove fontane na Kolovarama, a prije koji dan pristigao je šljunak kojim se tradicionalno u ovo doba obnavlja obala kao dio priprema za novu sezonu.
Našu pažnju privukli su radovi na Carskoj fontani na Kolovarama.
– Radi se o obnovi prilaznog puta i nakon toga moći ćemo reći da je fontana u potpunosti obnovljena, kaže nam Zvonimir Rogić, predsjednik Mjesnog odbora Arbanasi. Podsjeca da je fontana temeljito obnovljena još u 18. stoljeću te ponovno rekonstruirana po završetku Domovinskog rata.
– Tada su obnovljene fasada i kupola fontane. Prilazni put do sada nije obnavljan i došlo je vrijeme da se i to napravi. Put će biti popločan oblucima kao onaj u Parku Vladimira Nazora, na ulazu od strane Foše, objašnjava Rogić.
Fontana se nalazi na Kolovarama, na gradskoj plaži i najatraktivnijem dijelu Arbanasa te privlači pažnju turista, ali i domaćih koji do nje vole došetati, ali i kupati se na njenom mulu koji je izgrađen prilikom obnove u 18. stoljeću.
Fontana je svojom slavom i ljepotom nadahnula i renesansne književnike Petra Zoranića i Jurja Barakovića, pa o ovom zaštićenom spomeniku kulture možemo čitati u njihovim djelima, stoji na stranici Like Zadar.