Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Akcija potrage za pilotima najveća akcija spašavanja u protekloj godini

Autor: Siniša Klarica

04.02.2010. 23:00
Akcija potrage za pilotima najveća akcija spašavanja u protekloj godini


Tijekom ove godine planira se preusmjeravanje poziva iz fiksne mreže koji idu na određene žurne službe na jedinstveni broj za žurne službe 112
Treću godinu za redom Područni ured za zaštitu i spašavanje Zadar, odnosno njegov Županijski centar 112 Zadar obilježit će u četvrtak Dan europskog broja za žurne službe 112. Ured je koordinirao 1.364 događaja, od kojih 844 složena događaja, 296 sigurnosnih događaja. 110 vatrogasnih događaja i 114 medicinska događaja. Najznačajnija koordinacija bila je u suradnji s PU zadarskom i njenim stožerom u akciji potrage za nestalim zrakoplovom Cessna 303 s tri člana posade koji je 5. veljače 2009. udario u stijenu na Velebitu.
OKC PU zadarske tada je putem Županijskog centra 112 tražio angažiranje Gorske službe spašavanja kao i helikoptere Hrvatskog ratnog zrakoplovstva koji su angažirani za prijevoz sudionika akcije potrage i spašavanja. Državni centar 112 koji je vršio lociranje mobilnih uređaja unesrećenih koordinacija bila na zavidnom nivou. Akcija potrage za nestalim pilotima bila je jedina veća akcija zaštite i spašavanja u protekloj godini.
Naročito važna aktivnost u cilju objedinjavanja svih poziva za žurne službe na jedinstveni Europski broj za žurne službe 112 je potpisivanje sporazuma između Doma zdravlja Zadarske županije i Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Zadar o preusmjeravanju poziva sa žurnog broja 94 na broj 112 iz mreže mobilnih operatera (prva faza), tako da svi pozivi upućeni s mobilnih mreža u Zadarskoj županiji na broj Hitne medicinske pomoći (94) od mjeseca rujna 2009. godine dolaze u Županijski centar 112 te se prema stupnju hitnosti transferiraju prema nadležnoj ambulanti hitne medicinske pomoći ovisno o mjestu događaja i potrebi osobe koja traži pomoć.
U drugoj fazi tijekom ove godine planira se preusmjerenje poziva iz fiksne mreže koji idu na određene žurne službe na jedinstveni broj za žurne službe 112.