Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Smijehom protiv depresije zbog recesije

Autor: Z L

19.01.2010. 23:00
Smijehom protiv depresije zbog recesije


Festival stand up komedije “Panč” pod geslom “Smijehom protiv depresije zbog recesije”, u Arsenalu se održava tijekom tri večeri, od 4. do 6. veljače, kada će nastupiti 15 stand up komičara koji su dugogodišnjim radom i stečenim iskustvom dokazali svoju kvalitetu.
Programi počinju u 20.30 sati. Svoje umijeće pokazat će 9 stand up komičara iz Hrvatske te 6 iz Slovenije. Svake festivalske večeri će uz hrvatske stand up komičare nastupati i po dvoje slovenskih stand up komičara. Voditelj večeri je Jadranko Glavačević, a izvođači su Marina Orsag, Ivan Šarić, Pedja Bajović, Domagoj Pintarić, Aleks Curać Šarić, Vlatko Štampar, Goran Furjan, Krešimir Rich, Vibor Kreković, Tin Vodopivec, Baštjan Gorenc Pižama, Klemen Mauhler, Klemen Bučan, Perica Jerković i Vid Valič.
Organizatori festivala su agencija Sretna Lubenica iz Zagreba, prva agencija za stand up komičare u Hrvatskoj i ljubljanska agencija Kurz Rock Vibe. Organizatori festivala ujedno su i profesionalni stand up komičari koji su svoju karijeru započeli 2005. godine. U suradnji s agencijom Kurz Rock Vibe, prošle su godine u zagrebačkoj Tvornici kulture organizirali prvi trodnevni Festival stand up komedije pod nazivom PANČ kojeg je gledalo preko 2.200 posjetitelja. Ime festivala je hrvatska verzija engleske riječi “punch” iz fraze “punch-line”, što znači ključni, zadnji dio šale koji izaziva smijeh.
Ideja o organizaciji Festivala stand up komedije u Hrvatskoj rodila se nakon održavanja PANČ festivala u Ljubljani 2008. godine na kojem su nastupali i hrvatski stand up komičari te akcije „Smijehom protiv sukoba” u kojoj je jednom mjesečno stand up komičar iz Slovenije nastupao u Zagrebu, a jedan iz Hrvatske u Ljubljani, Črnomlju i Mariboru.
U Hrvatskoj se scena stand up komičara počinje stvarati 2005. godine kada su sudionici radionice pod vodstvom Slavice Knežević, Marka Torjanca i Željka Vukmirice osnovali prvu “stand up comedy” skupinu SVE5 i počeli s redovitim tjednim nastupima. Sve veću želju publike za takvom vrstom zabave potvrđuju njihovi sve brojniji nastupi u kazalištima, klubovima, centrima mladih te na festivalima u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Sloveniji u kojima su nasmijali više desetaka tisuća ljudi. Nakon uspješnog festivala u Zagrebu, odlučili su ovaj oblik zabave priuštiti i ostatku Hrvatske. Prvi na redu je Zadar, a slijede Osijek i Split. Komičari Sretne lubenice dan nakon završetka festivala u Zadru putuju u London gdje nastupaju na međunarodnom festivalu stand up komedije Leicester comedy fest.