Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Nastupilo stotinu pasa i dvadeset vodiča

04.02.2011. 23:00
Nastupilo stotinu pasa i dvadeset vodiča


Radilo se u osam baterija u kojima je uz iskusne vodiče baterija, lovce, članove udruge Branka Rončevića, Ivu Vitorija, Srećka Lucina Keku, Josu Jordana, Igora Kuzmara i Tonija Ćurka nastupilo stotinjak pasa i dvadesetak njihovih vodiča, što je optimalna brojka za naše terene, koji su zasigurno među najljepšima i najbogatijima divljači ne samo u Hrvatskoj, već i u Europi, kaže Ljubičić


Nakon što su  u hotelu Funimation službeno  otvorene 44. međunarodne  utakmice pasa ptičara pod nazivom CAC-CACIT Zadar-Nin  2011., na lovnim terenima ninske Lovačke udruge “Jarebica”  u Rašinovcu, Vošama, Dumerači, Bilotinjku i Poljicima te na  lovnim terenima zadarske Lovačke udruge “Diana” u Prkosu,  Zemuniku i Galovcu, sve vrvi  kao u košnici.
Može se uočiti sve veći broj  specijaliziranih kombija za prijevoz pasa s registracijskim  pločicama raznih talijanskih,  čeških i hrvatskih gradova.
U Rašinovcu
Stigli su vodiči, dreseri te  vlasnici pasa pasmina kontinentalnih, engleskih i irskih pasa ptičara, sudionici ovogodišnjih međunarodnih utakmica pasa što ih je po odobrenju  Međunarodne kinološke federacije (FCI-a) i Hrvatskog kinološkog saveza iz Zagreba organizirao domaćin Kinološko  društvo “Dalmatinski pas” iz  Zadra uz pomoć ninske “Jarebice” i zadarske “Diane”. Uz  vodiče, dresere i vlasnike pasa  tu su i kinološki suci koji ispituju i ocjenjuju pse, dodjeljujući im za njihov rad u kvalifikacijama kandidaturu hrvatskog šampiona CACT i  međunarodnog šampiona CACIT. Na terenima su također i  delegati hrvatskog i talijanskog  kinološkog saveza, koji za svoje  matične kuće te ujedno  Međunarodnu kinološku federaciju nadziru čitav tijek događanja na navedenim lovnim  terenima.
Budući da nas je zainteresiralo kako na terenu izgleda  rad pasa ptičara, koji se odvija  po novim propisima, uz prvotno odobrenje organizatora pridružili smo se sudionicima   međunarodne manifestacije o  kojoj je riječ na jednom od  njihovih najomiljenijih mjesta  u Rašinovcu. Po hladnom, ali  lijepom, vedrom burnom i  sunčanom danu, upravo stvorenom za ove aktivnosti, u neposrednoj blizini srednjovalnog odašiljača Radio Zagreba  ili kod “antena”, kako to mjesto  nazivaju vodiči, sastali su se  delegati, kinološki suci, vodiči i  dreseri i predstavnici organizatora.
Iskusni međunarodni kinološki sudac, predsjednik ninske  LU “Jarebica” i dopredsjednik  zadarske Kinološke udruge  “Dalmatinski pas” Neven Ljubičić iz Nina bio je tog dana  ujedno predsjednik sudačkog  žirija u proglašenju najboljeg  psa.
Osjetljive jarebice
– Jarebice su konstantno u  velikom broju. Malo su nervozne jer je upravo vrijeme  njihova parenja. Zbog toga su  vrlo osjetljive na zviždaljke i na  dolazak vodiča i pasa. Uglavnom prelijepo vrijeme, prelijepi tereni. Svi smo zadovoljni i  oduševljeni. Rezultati su više  nego dobri. Danas se radilo u 8  baterija u kojima je uz iskusne  vodiče baterija, lovce, članove  naše lovačke udruge Branka  Rončevića, Ivu Vitorija, Srećka  Lucina Keku, Josu Jordana,  Igora Kuzmara i Tonija Ćurka  nastupilo stotinjak pasa i dvadesetak njihovih vodiča, što je  optimalna brojka za naše terene, koji su zasigurno među  najljepšim i najbogatijim divljači ne samo u Hrvatskoj, već i  u Europi, kaže Ljubičić.
Njegove riječi potvrdili su  nam i delegat talijanskog Kinološkog saveza Massimo Bertoli, kao i naši i talijanski renomirani kinološki suci Berislav Bere Pucar, Pio Klun, Petar  Klarić, Sergio Marchetti, Mario Di Pirllo i drugi. Oni su još  dodali da između njih i njihovih  ostalih kolega sudaca te vodiča  i dresera pasa vlada veliko povjerenje koje se kovalo zajedničkim radom na terenu tijekom proteklih tridesetak godina, naravno, uz krilaticu “neka na kraju pobijede oni najbolji”.
Branko Rončević Burduš iz  Vrsi i Ive Vitori iz Grba ovim se  poslom bave od prvih natjecanja pasa ptičara na našem  području.
 – Moramo sa zadovoljstvom  konstatirati kako se ovdje radi  o iskusnim vodičima i ljubiteljima pasa, kao i višegodišnjim  zaljubljenicima u Nin, Zadar i  našu Hrvatsku. Njihovim angažmanom, pored lovačkih i kinoloških udruga, financijske  koristi imaju još turistički i ugostiteljski djelatnici, vlasnici trgovina, kafića, autoservisa i ostali. Oni su promotori Hrvatske  u svojim zemljama. Stoga treba  sve učiniti da i nadalje, i to još u  većem broju, ovi ljudi posjećuju  naše krajeve, kaže Rončević.
Na utakmice pasa ptičara  zastor će pasti 16. veljače.