Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Dr. Škavić: Kobna ozljeda nastala je nakon udarca glavom o pod pri padu

Autor: Suzana Bandić

04.02.2013. 23:00
Dr. Škavić: Kobna ozljeda nastala je nakon udarca glavom o pod pri padu


Dr. Josip Škavić, vještak medicinske struke, kazao je kako je oštećeni Joso Nekić preminuo uslijed krvarenja i nagnječenja mozga te da ta ozljeda nema nikakve veze s njegovim ranijim ozljedama glave. Također, istaknuo je kako je krvarenje nastalo uslijed udarca glavom o pod pri padu


Svjedočenjem sudskog vještaka medicinske struke dr. Josipa Škavića jučer je na Općinskom sudu u Zadru nastavljeno suđenje četvorici Pažana koje se tereti da su na smrt pretukli Josu Nekića još davne 1993. godine u diskoteci na otoku Pagu. Riječ je o
Anti Sabaliću (61) zvanom Menego, nezaposlenom ugostitelju s Paga, Domagoju Vičeviću (41), profesoru tjelesne kulture, a sada umirovljenom časniku HV-a, Mati Crljenku (43) te Romeu Barabi (48), sezonskom radniku koji živi u Puli.
Ozljeda pri padu s traktora nema veze sa smrću
Upitan ima li što za dodati dr. Škavić odgovorio je kako nema te da ostaje pri onome što je u pisanoj ekspertizi još prije deset godina dostavio sudu.
– Sud je od mene tražio da se očitujem o tome što bi bilo da je oštećenik podvrgnut operativnom zahvatu oko 11 sati pa je zato taj sat naveden u mom pisanom nalazu, dok su u mišljenju prepisani podaci iz medicinske dokumentacije i njih ne mogu komentirati – pojasnio je dr. Škavić na upit odvjetnika Marka Marinovića i Branimira Zorice o detaljima iz njegove stručne ekspertize koji se odnose na ozljede pronađene na tijelu pokojnog Jose Nekića te uzroku njegove smrti.
– Utvrđeno je desnostrano krvarenje tjemeno-čeono uz nagnječenje mozga i to je krvarenje bilo kobno. Kod svake ovakve ozljede sigurno je da su, što je ranije pacijent podvrgnut operativnom zahvatu, bolje prognoze. To znači da bi one bile bolje u osam sati kad je prvi put pregledan, ali je nemoguće točno odgovoriti i utvrditi ishod. Treba uzeti u obzir da je smrtnost u ovakvim slučajevima i nakon operativnih zahvata u prosjeku izvanredno visoka, odnosno oko 80 posto – pojasnio je dr. Škavić, odgovorivši odvjetnicima prvo i drugooptuženih kako to što je Nekić par mjeseci ranije pao s traktora i zadobio identičnu ozljedu nema baš nikakve veze s novom ozljedom i smrću. Dr. Škavić je kazao kako je riječ o akutnoj ozljedi i krvarenju koje je tada moralo biti zaustavljeno i zaliječeno jer da bi inače već tada bilo kobno te da se nova ozljeda na Pagu ne može uopće dovoditi u vezu sa starom.
Nastavak slijedi
– Ovo krvarenje nema veze ni s površinskim ozljedama koje su bile vidljive. Ono je nastala nakon pada oštećenog i udarca glavom o pod – ustvrdio je vještak, a ta njegova konstatacija bila je temelj zastupniku tužiteljstva da izmjeni činjenični opis optužnog akta u dijelu koji se odnosi na nastanak ozljeda.
Stoga je dvadeset godina nakon događaja i osam od nepravomoćne osuđujuće presude koju je 2005. godine donijela sutkinja Dijana Grancarić, a Županijski je sud ukinuo i vratio na ponovno suđenje, još jednom čitana optužnica Vojnog suda, a koja četvorku s Paga tereti da su se 19. prosinca 1993. godine na Pagu, u disku “Menego”, u ranim jutarnjim satima verbalno sukobili s Nekićem, nakon čega je prvooptuženi Sabalić donio ručnu bombu i udarao ga njome po glavi. Nekić je tada pao na pod, a ostala trojica su ga nogama i šakama udarala po glavi i tijelu, zbog čega je oštećenik udarao glavom o tlo te je zbog supturalnog hematoma sutradan umro u Općoj bolnici u Zadru.
Sva četvorica optuženih zatražila su od predsjednika Sudskog vijeća Željka Đerđa pojašnjenje izmijenjene optužnice, odnosno unijete dopune da je oštećenik udarao glavom o tlo, nakon čega su ponovili svi redom kako se ni danas ne osjećaju krivima.
Suđenje se nastavlja koncem ožujka.