Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Pristup koji je naljutio i Milina

Autor: Drago Bajković

04.02.2013. 23:00
Pristup koji je naljutio i Milina

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Zadar je protiv Šibenika djelovao nekako umorno, nemotivirano i beskrvno. Na trenutke se činilo da je momčad iz Krešimirova grada prvoligaš, a domaćin momčad Druge lige


Na prvi pogled sve djeluje idilično u momčadi Zadra desetak dana prije početka proljetnog dijela prvenstva. Međutim, onaj tko je bio na subotnjoj oglednoj utakmici sa Šibenikom baš i neće tako lako doći do tog zaključka. Zadrani su od pet oglednih utakmica u ovom pripremnom razdoblju četiri riješili u svoju korist i to je statistika koja je svakako na strani momčadi sa Stanova. Međutim, isto tako valja naglasiti da su u toj jednoj na početku novigradskih priprema poraženi čak 5:0 i to od momčadi Istre 1961 koja je u sličnoj poziciji kao i Zadar – u borbi za prvoligaški ostanak. Slažemo se s konstatacijom da rezultati kao takvi nisu primarni u pripremnom razdoblju, iako ni ta tvrdnja u potpunost “ne drži vodu”. Pobjede svakako donose samopouzdanje i, osim ako se njima “mažu oči”, mogu biti odlična psihološka osnova za ono što slijedi. Ali, svakako nije dobro ako igra u ovom razdoblju nije dobra. Jer, svima nam je jasno da Zadar u sljedećem periodu očekuje teška borba za prvoligaški ostanak.
Beskrvni Zadar
Zadar je protiv Šibenika djelovao nekako umorno, nemotivirano i beskrvno. Slažemo se u potpunosti s trenerom Ferdom Milinom koji je nakon utakmice protiv Šibenika bio prilično ljut. A naljutio ga je ponajviše pristup njegovih igrača. Na trenutke se činilo da je momčad iz Krešimirova grada prvoligaš, a domaćin momčad iz Druge lige. Tko zna, možda je stvarno jedan od uzroka vrijeme odigravanja utakmice jer 13 sati je stvarno loše odabran termin.
Vratimo se malo na igru momčadi sa Stanova. Sastav koji je istrčao na travnjak protiv Šibenčana navodno bi trebao biti onaj koji će trener Ferdo Milin suprotstaviti Interu na otvaranju nogometnog proljeća. Međutim, tu se nameće jedno otvoreno pitanje: Što u tom sastavu radi Jurica Buljat? Informacije koje dobivamo sa Stanova govore da je Buljatu Zadar “zadnja opcija”, tj. da bi mogao ostati samo u situaciji ako propadnu sve opcije oko odlaska u inozemstvo. Međutim, Zadar uigrava obranu s Buljatom kao da je momčad sa Stanova njegova prva opcija, a ne posljednja. Da se pogrešno ne shvati, itekako bismo voljeli vidjeti Buljata na proljeće kao igrača Zadra i sigurno bi bio veliko pojačanje. Ali, što ako Buljat ode, a cijelo vrijeme se uigrava obrana s njim.
Otvorena pitanja
I drugo ne manje važno pitanje. Zadar je u prijelaznom roku doveo jednog jedinog igrača Denisa Ljubovića (Istra 1961). A za utakmicu u Zaprešiću prvoligaš sa Stanova neće moći računati čak na četvoricu igrača koja su itekako participirali u jesenskom Zadru. Igor Prahić i Josip Ivančić nemaju pravo nastupa zbog tri žuta kartona, dok su redove Zadra ove zime napustili Antonijo Ježina i Ivan Ćurjurić. Od rekonvalescenata vratio se Marin Con nakon godinu dana izbivanja s travnjaka i, hvala Bogu, za sada djeluje u najmanju ruku dobro. Međutim, od povrataka Želimira Terkeša barem za sada nema ništa. Navodno, i dalje osjeća jake bolove i upitno je hoće li Zadar ovoga proljeća moći računati na njega. Pitanje glasi: Riskira li Zadar previše u ovome trenutku kada nije doveo još barem jednog igrača koji bi ga pojačao za nemilosrdnu borbu u očuvanju prvoligaškog statusa? I protiv Šibenika se vidjelo da među mladcima koji kucaju na vrata prve momčadi ima interesantnog materijala (Ikić, Čirjak, Viduka…), međutim je li realno očekivati da u ovakvom trenutku preuzmu teško breme na svoja leđa.
Kako bilo da bilo, ne želimo od ove utakmice sa Šibenikom stvarati veliku dramu jer smo sigurni da će trener Ferdo Milin sa svojim stručnim stožerom naći formulu i za Zaprešić i za utakmice koje slijede nakon toga. A uvijek ćemo potpisati da npr. mladi Perica promaši dva zicera protiv Šibenika, a Interu na otvaranju ukrca barem jedan zgoditak. A motiva Zadranima neće nedostajati. Jer, ako im jesenski poraz na Stanovima od žutih (1:5) nije dovoljan motiv, onda neka se ostave nogometa!