Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Boduli će zbog ribolova bakljama osvijetlili škoje

04.02.2014. 23:00
Boduli će zbog ribolova bakljama osvijetlili škoje


Pod motom „Osvijetlimo otoke!”, noć uoči održavanja okruglog stola o malom ribarstvu na Zadarskom sveučilištu, u svim otočnim lukama i lučicama, od Krka na sjeveru do Elafita na jugu, otočani će zapaliti baklje u znak prosvjeda zbog odluke o ukidanju malog ribarstva. Inicijativa je to koju je prekjučer pokrenuo Otočni sabor, a u samo nekoliko sati poput munje se proširila na društvenim mrežama među mnogobrojnim otočanima.
– Poznato je da u suradnji sa Zadarskim sveučilištem organiziramo okrugli stol o malom ribarstvu na koji smo pozvali predstavnike Ministarstva poljoprivrede, Odsjeka za ribarstvo. Poznato je i da je prošli tjedan Senat Sveučilišta u Zadru usvojio Deklaraciju o malom ribolovu. Dakle, na sve moguće načine pokušava se ukazati na to da je mali ribolov esencijalni dio života otočana. Budući da nas nitko nije pitao što mislimo o tome i kakve će posljedice to imati za ljude na otocima, sada kada smo suočeni s tom suludom odlukom želimo joj se na svaki način oduprijeti ili barem pokazati što mislimo o njoj. Stoga pozivamo otočane, a već sada povratne informacije govore da će se odazvati u velikom broju, da noć uoči održavanja okruglog stola organizirano isplove na svojim brodicama iz luka, zapale baklje i barem simbolično osvijetle svoje škoje, kaže Denis Barić, predsjednik Otočnog sabora, te najavljuje da će se okrugli stol u Zadru održati u posljednjem tjednu veljače. Barić poziva i predstavnike profesionalnih ribara da podrže okrugli stol, ali i bakljadu jer ni njima „ne cvjetaju ruže”.
Ante Šarunić, poznati čakavski pjesnik i član Otočnog sabora iz Brgulja na otoku Molatu, podržava peticiju iako, kaže, od simbolike se ne živi, ali se u svakom slučaju šalje poruka koju bi trebali svi razumjeti.
– Poruka je to Vladi, Saboru, županijama i općinama, svima koji bi već jednom trebali shvatiti da se ovako više nitko ne može odnositi prema otocima. Njihovo sustavno uništavanje, namjerno ili ne, drastično pokazuje svoje učinke. Razumijemo sve probleme u kojima je država, ali ne smijemo se pomiriti s time da se ništa ne može učiniti. Nada, ipak, umire posljednja. Otočani je još uvijek imaju, a to među ostalim, dokazuju i svojom strpljivošću, poručio je Šarunić.